Múlt héten a férfi pólósok fölényesen, 17-6-ra legyőzték a görög válogatottat. Vívóink közül a férfi kardozók léphettek pástra, ám egyikük sem jutott a legjobb nyolc közé. Gerebics Roland sportlövő az alapversenyt négyes holtversenyben a hatodik helyen zárta, ám a szétlövés első kísérleténél hibázott, így elsőként esett ki a hatos döntőért vívott harcból. Csalódást okozott két evezősünk is, Varga Tamás és Hirling Zsolt, mivel nem jutottak középdöntőbe a könnyűsúlyú kétpárevezősök között.

Az olimpia ötödik napján Cseh László új Európa-csúccsal megszerezte második ezüstérmét 200 méteres pillangóúszásban. Nem számított meglepetésnek, hogy ismételten az amerikai Phelps előzte meg. A 13-a ugyanakkor szerencsétlenséget is hozott magával, hiszen egyetlen súlyemelőnk, Baranyai János jobb könyöke kificamodott a harmadik szakítás kísérletekor, ráadásul a 148 kg-os súlyzó a hátára esett. Szerencsére sem törés, sem szakadás nem történt, így hosszú gyógyulás után valószínűleg tovább folytathatja súlyemelő pályafutását, az olimpián viszont már biztos nem emelhet.

A női vízipólósaink nagy bravúrral döntetlent játszottak az ausztrálokkal, néhány másodperccel a lefújás előtt gólt lőttek, így a meccs végeredménye 7-7 lett. Csonka Zsófia sportlövő a 32. helyen végzett a 30 plusz 30 lövéses számban, az éremesélyes ökölvívó, Bedák Pál pedig már első mérkőzésén kikapott a kazah Birzsan Zsakipovtól. Női tőrözőink közül Szász Emese kikapott 15-12-re az orosz Ljubov Sutovától, így nem jutott be a negyeddöntőbe.

Mincza-Nébald Ildikó azonban példaértékű vívással, 8-3-as hátrányból felállva 15-11-re legyőzte a kínai Li Nát, ezzel megszerezte a magyar küldöttség első bronz érmét. A kerékpározó Bodrogi László a 27. helyen végzett az olimpia mezőnyfutamán, Lőrincz Tamás birkózó pedig kikapott a vigaszágon ellenfelétől, a 66 kilogrammban induló kubai versenyzőtől, így a 8. helyen zárt. Lőrincz társa, Bácsi Tamás egy hajszálnyival maradt le a dobogó harmadik fokáról, 2-1-re kapott ki francia ellenfelétől. Szávay Ágnes teniszező párosban sem teljesített jól, párjával, Arn Grétával két sima szettben kikaptak a japán Morita, Szugijama kettőstől.

A cselgáncsozóknak nem volt szerencséjük az idei olimpián, a 70 kilogrammosok küzdelmében ugyanis Mészáros Anett kikapott második vigaszági mérkőzésén. Így mindhárom magyar cselgáncsozó lány a hetedik helyet szerezte meg. Kézilabdásaink bár nem játszottak kifogástalanul, mégis legyőzték a német válogatottat, félelmetes hajrával 25-24-re nyertek. A hatodik napon Gyurta Dániel az ötödik helyen végzett a 200 méteres mellúszás döntőjében, a magyar női 4×200 méteres gyorsváltó pedig a hatodik helyet csípte el.

Tóth Anita a 37. helyen végzett a kisöbű sportpuska összetett 50 m-es számban, az éremesélyes Deák Bárdos Mihály birkózó pedig társával, Virág Lajossal együtt kiesett. A férfi vízilabdások háromgólos győzelmet arattak a spanyolok ellen. Az olimpiai bajnok sportlövő, Igaly Diána a skeet alapversenyben csak 66 korongot ért el, és ez kevés volt a legjobb hat közé kerüléshez. Fodor Zoltán birkózó meglepetésre ezüstérmet szerzett a kötöttfogású birkózók 84 kg-os kategóriájában, a cselgáncsozó Hadfi Dániel pedig szoros küzdelmek közepette a hetedik lett.

Az olimpia hetedik napján Cseh László úszó begyűjtötte harmadik ezüstérmét a 200 méteres vegyes úszásban. A súlylökő Kürthy Lajos nem jutott döntőbe, 17. lett, Sidi Péter sportlövő a 39. helyen végzett a férfi kisöbű sportpuskások 50 m-es fekvő számának mezőnyében. A férfi párbajtőrcsapat az első körben 45-43-as vereséget szenvedett a kínai együttestől, így ötödik lett. A cselgáncsozó Bor Barna egy vesztett mérkőzéssel kiesett a férfi +100 kilogrammos kategóriában és a hetedik helyen végzett. A női vízilabdások magabiztos győzelemmel jutottak az elődöntőbe, 10-4-re verték meg a görög válogatottat, a kézilabdások pedig negyeddöntőbe kerültek, miután a svédek is legyőzték Németországot.

Szencz Dóra