Az erzsébetvárosi ingatlanpanama jó öt évvel ezelőtt kezdődött. A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságát is vezető Gál György SZDSZ-es frakcióvezető javaslata nyomán összesen nyolc olyan társasházat értékesítettek áron alul, amelyek az Erzsébetváros zsidónegyedében, így a Király utcában, a Dembinszky utcában, a Dob utcában és a Klauzál utcában találhatóak.

A módszer, vélhetően azért, hogy a szálak nehezebben legyenek kibogozhatóak, meglehetősen bonyolult volt. A főügyészség gyanúja szerint az ingatlanokat megvásárolni szándékozó, Gál Györggyel együttműködő vállalkozó úgynevezett projektcégeket alapított, és a szabad demokrata politikus tájékoztatta őt arról is, mennyit kell neki fizetnie azért, hogy az adott házat az általa alapított társaságnak adja el az önkormányzat. Ezt követően Gál felvette a kapcsolatot az ügyletbe bevont értékbecslő cég vezetőjével, akivel megbeszélte, mely ingatlant milyen forgalmi értékre kell értékelnie. A valós értéknél azután jóval alacsonyabb összeget tartalmazó értékbecslés alapján Gál félrevezette az általa irányított gazdasági bizottság, illetve a képviselő-testület tagjait, akik így rábólintottak az ügyletekre.

Az adásvételeknek itt még nem volt végük. Miután az önkormányzati döntések megszülettek, a projektcégek többségi tulajdona egy adóparadicsomban bejegyzett offshore cégé lett. Végül a vételi opció a ténylegesen befektetni szándékozó cégekhez került, ezek, például több érintett Király utcai ingatlan esetében, külföldi, többek között ír tulajdonban voltak.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint jelenleg hét gyanúsítottja van az ügynek. A kulcsszereplő a már említett Gál György szabad demokrata politikus, aki a kerületi gazdasági bizottság elnökeként irányította az önkormányzat vagyonkezelő cégét, valamint a szintén önkormányzati többségi tulajdonban lévő lakásépítő kft.-t is. Rajta kívül az ügyletekben fontos szerepet játszott Nagy György vállalkozó, aki résztulajdonosa volt az önkormányzati lakásépítő cégnek, és a társasházakat megvásároló – majd továbbadó – projektcégek meghatalmazott képviselője is volt egyben.

Ő volt az is, aki a társasházak lakóival próbált megegyezni arról, hogy az általuk bérelt ingatlanokat milyen összeg fejében lennének hajlandóak elhagyni. Nagyot egyébként, még november elején, elsőként vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba, de vádalkut kötöttek vele, így a múlt hét végén szabadon engedték.

Az ügyletekben felbukkan Szijjártó Piroska neve is, ő az önkormányzati lakásépítő cég titkárnője volt, de emellett több ingatlanvásárló projektcég tagjaként, ügyvezetőjeként is megjelent, nem mellesleg Nagy György élettársa. A hírek szerint vele is vádalkut kötöttek, részletes vallomást tett. Úgy tudni, Nagy Györgyön és Szijjártó Piroskán kívül két, az ügyletekben részt vevő ügyvéd is tett már vallomást.

Az ingatlanpanamával kapcsolatban egyébként még 2006-ban érkezett feljelentés az ügyészséghez. A műemlékvédő Óvás! Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Lakásbérlők Egyesülete, valamint egy üzletbérlő vélte úgy, hogy feltehetően különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés történt Erzsébetvárosban. A feljelentést készítő ügyvéd, Hoffmann László a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta, csodálkozna, ha a gyanúsítottak közül kimaradna Hunvald György szocialista polgármester, hiszen a képviselő-testületi döntésekért ő felelt, magyarul az adásvételi szerződéseket a polgármester kötötte meg és írta alá. Az ügyvéd megjegyezte, Hunvaldon kívül akár a kerületi jegyző felelőssége is fennállhat, hiszen ő ellenjegyezte az ingatlaneladásokról szóló előterjesztéseket.

A 2003-ban és 2004-ben elindított projektek egyébként meglehetősen nehezen haladtak. Ennek oka a két esztendeje folyó ügyészségi nyomozáson túl az volt, hogy a többnyire 30-50 lakásos társasházak bérlőivel egyenként kellett megegyezni arról, milyen összeg fejében hajlandóak elköltözni. Ahogy haladt az idő, illetve nyilvánosságra kerültek bizonyos részletek, a bérlők úgy szabtak egyre magasabb árat. A hírek szerint kezdetben alig 150-200 ezer forintos négyzetméterárat ajánlottak nekik, a legutóbbi időszakban már voltak olyan lakók, akik ennek az összegnek két-háromszorosát is kérték. Emiatt például három szomszédos ingatlan, a Király utca 25., 27., és 29. alatti ház eladása idén váratlan fordulatot vett.

Történt, hogy a Király 27 Kft. elnevezésű projektcég, amely 2003-ban elnyerte az ingatlanok értékesítési jogát, öt esztendő alatt sem tudott megállapodni a lakókkal. Az önkormányzat ezért idén év elején felmondta a megállapodást, és a házakra új pályázatot írt ki. Ennek nyertese az Autóker Holding leánycége, a Király Developments Kft. lett 1,7 milliárdos ajánlatával. Ez az összeg több mint két és félszerese az öt évvel ezelőtti vételárnak. De hogy nincs új a Nap alatt, azt mutatja, hogy ez esetben is felbukkan a megbukott Király 27 Kft.-nél – és számos más ügyletben is – közreműködő Nagy György vállalkozó neve, ugyanis az általa nyár derekán alapított új céget bízták meg a bérlői megállapodások megkötésével…

Az ügyben egyelőre első számú felelősnek tűnő Gál György szabad demokrata politikus mindenesetre nagyon nehéz helyzetben van, nem csoda, hogy az SZDSZ kérésére bejelentette: felfüggeszti párttagságát, és átadja az önkormányzat gazdasági bizottságának a vezetését is. A nyolc általánost végzett, korábban villanyszerelőként dolgozó liberális politikus ugyanis sajtóinformációk szerint feltűnően meggazdagodott: több budapesti lakása, balatoni és horvátországi nyaralója van, ezek összesen több mint négyszázmillió forintot érhetnek, az utóbbi időben pedig egy harmincmilliós Jaguárral ingázott. Az ügyészség egyelőre mindenesetre csupán annyit közölt, hogy a politikus gyanújuk szerint összesen 195 millió forintot kért és kapott támogató segítségéért.

A szabad demokrata bizottsági elnök számlájára írható a gyanú szerint a meggazdagodáson és a károkozáson túl az is, hogy több tanú állítja: az egyik érintett ingatlan, a Király utca 15. számú ház lakóit zsarolással próbálta megegyezésre bírni. Állítólag egy lakógyűlésen azt mondta: amennyiben a bérlők nem hajlandóak megegyezni a vevővel lakásaik átadásáról, akkor ők sem vehetik meg az otthonaikat, a műemlék épületet pedig az önkormányzat a következő tizenöt évben nem fogja felújíttatni. Az Index internetes portál egyébként úgy tudja, Gál élettársa sem járt rosszul: Török Tímea nevére került a tavaly elkészült, újjáépített Garay téri piac fölötti üzletház tornyában lévő egyik, 300 négyzetméteres, 140 millió forintot érő luxuslakás.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanama eddig ismert részletei alapján Gál Györgyöt azzal gyanúsítják, hogy az önkormányzatnak a különböző ingatlanügyekkel 700 millió forint kárt okozott, s megkísérelt további 1,6 milliárd forint értékű kár okozást. Nem lenne azonban meglepetés, ha az éveken át tartó, bonyolult ügyletek kapcsán újabb nevek bukkannának fel a gyanúsítottak között.

(bándy)