Minden tárgyalási napon újabb megdöbbentő részletekre derül fény a javában zajló Zuschlag-per során. A vádlottak vallomásaikban egyöntetűen állítják, hogy bűncselekményeikről a legmagasabb szocialista körökben is tudtak, sőt annak haszon élvezői voltak a párt vezetői, s ezért segítséget nyújtottak a bíróság előtt állóknak. Őket köztudomásúlag bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Zuschlag János egyébiránt nem érzi bűnösnek magát. Mint a bíróság előtt elmondta, valójában az utófinanszírozásos pályáztatási rendszer a hibás, hiszen sok esetben a pályázati cél teljesítése után érkezett meg a pénz, így számlákat is utólag kellett szerezni az összegek lefedésére. Vagyis tulajdonképpen Zuschlag önmagát a körülmények áldozatának tartja. Arról persze már nem ejtett szót, hogy a kárhoztatott viszonyok kialakításában milyen szerepe van egykori pártjának.

Az viszont kiderült az eddigi tanúvallomásokból és bizonyítékokból, hogy a szocialisták nem bánkódtak a pályázati finanszírozási rendszer kísértő visszásságain. A fiktív alapítványok és egyéb szervezetek által elnyert pénz jelentős része ugyanis visszacsordogált a párthoz, annak fogadásában pedig számos magas rangú szocialista politikus is közreműködött, de legalábbis senki sem értetlenkedett a különböző forrásokból érkező összegek megjelenésén.

A kihallgatások során számos elképesztő tanúvallomásra került sor e tekintetben. Legközlékenyebbnek Lados István másodrendű vádlott, Zuschlag egykori titkára bizonyult. Például azzal sokkolta az MSZP-híveket, hogy egyik tanúvallomásában kijelentette, volt főnöke személyesen Szilvásy György titokminiszter, korábban kancelláriaminiszter támogatását élvezte.

Igaz, a jegyzőkönyvek szerint Zuschlag kissé neheztelt Szilvásyra, mert ő állítólag későn figyelmeztette, hogy a titkosszolgálatok lehallgatják az ifjú szocialista vezér telefonbeszélgetéseit. Lados azt is állította, hogy a terhelő bizonyítékok egy részét Zuschlag el tudta tüntetni, miután előre értesült a házkutatásokról. Maga az elsőrendű vádlott egyébként olyan kijelentést tett korábban, mely szerint senkinek sem érdeke, hogy az ügy „fölfelé” haladjon. Állítása szerint ugyanis Arató Gergely oktatási államtitkár, Újhelyi István MSZP-alelnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter is tisztában volt az ifjúsági pályázatok körüli trükkökkel. Az érintettek természetesen határozottan cáfolták ezen állítást, e téren egyéb fejlemény nincs. Ugyancsak Lados egyik vallomásában hangzott el, hogy Zuschlag egy 2004-es vacsora során a gyertyafényes meghittségben magával Gyurcsány Ferenc akkori ifjúsági és sportminiszterrel társalgott, mígnem a később miniszterelnökké nőtt politikus ráripakodott a lelkes ifjúra: „B…d meg Zuschlag, már megint mi van a kurva pályázataiddal?”

Egy bizonyos Feriről másutt is szó esik a szövevényes történetben. Egy lehallgatott telefonbeszélgetés során Zuschlag őszödi szocialista nyelvezettel egyebek mellett ezt mondta: „A Ferin tényleg fölb…tam az agyam, tehát azon, hogy érted, hogy éreztem két hete is, hogy gyakorlatilag mindent rám akar kenni. Mindent! És még meg vannak sértődve, hogy védekezek, és alkudni akarok, érted? Ezt nem is értem! Én a Ferinek elmondtam, hogy b…d meg, neked négymilliárdod volt! Nem mondott semmit, érted?!”

A tizedrendű vádlott, Szente Zsolt kiskunhalasi ügyvéd is azt állította egy vallomásában, Zuschlag nem tartott a következményektől. Lehallgatott telefonbeszélgetéseiről úgy nyilatkozott, „már annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna”. És különben is, mint Zuschlag mondta neki, „a BM-mel beszéltem, (…) a főkapitányt holnap felhívják, azután ha kell, az ügyésznőt akkor leállítják”. Merthogy „igen b…ta az ügyésznőt, hogy a rendőrök kurvára leszarják az egész ügyet.”

A már említett Lados további kínos ügyekről is beszélt a kihallgatások során. Így például elmondta, hogy 2005 őszén Zuschlag telefonon azzal dicsekedett, hogy a zsidóüldözés áldozatai rovására elsütött vicc miatti lelépéséért cserébe harmincmillió forintot követelt pártjától, és további 150 milliót a pályázatok során eltüntetett összegek megtérítésére.

Zuschlag volt titkára Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát is bemártotta vallomásai egyikében. Eszerint Baja a 2006-os parlamenti választások előtt egy zártkörű találkozón arra ösztökélte az ifjakat, hogy minden olyan választókerületből, amelyben indul szocialista képviselőjelölt, civil szervezetek vagy alapítványok pályázzanak a Táncsics Alapítványnál (az MSZP pártalapítványa) valamilyen általános célra, s az elnyert állami pénzeket a szocialista jelöltek kampányára fordítsák. Lados szerint így kapott pénzt Baráth Etele és Csiha Judit is. Lados állítása szerint mindkét politikus kampányfőnökének személyesen adta át a pénzt.

Igaz, azt is hozzátette, arról nincs tudomása, hogy maguk a politikusok tisztában voltak-e mindezzel. Lados állítását egyébként Baja cáfolta, mondván, a Táncsics Alapítvány gazdálkodását az Állami Számvevőszék rendben találta.

Belekeveredett a Zuschlag-ügybe Lusztig Péter egykori állambiztonsági munkatárs, volt Baranya megyei rendőrfőkapitány, majd szocialista országgyűlési képviselő is, aki Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter kabinetirodáján dolgozott, jelenleg pedig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egyik tanácsadó munkatársa. Neve a Tribuszer Zoltánné nevével fémjelzett pilótajátékból is ismert lehet, élettársa, Bathó Erzsébet volt ugyanis az ügyben érintett Tribu Bt. könyvelője. Egy telefonbeszélgetés tanúsága szerint Zuschlag Lusztig közbenjárását kérte egy „elég kemény” házkutatás után, Lusztig pedig azt ígérte: „Rendben van, holnap fogok beszélni a megyei főkapitánnyal és szükség esetén fogom javasolni, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel. Jó? (…) Jó rendben van. János, utána fogok holnap nézni.”

Hogy végül utánanézett-e vagy sem, az egyelőre nem tisztázott. Annyi viszont bizonyos, hogy Lusztig nemrég – egyéb elfoglaltságaira hivatkozva – azt kérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy ne hosszabbítsa meg december 31-én lejáró szerződését.

Zuschlag azonban nem bízott semmit a véletlenre, Lusztigtól függetlenül is igyekezett elérni, hogy „fogni” tudja a rendőröket, miként ő nevezte a jelenséget. A lehallgatásokból tudjuk, hogy a negyedrendű vádlott Őri Andrást, a Fiatal Baloldal kissé ideges Zala megyei elnökét épp ezzel nyugtatta. Lados István egyik vallomásában pedig azt állította, hogy Zuschlag saját állítása szerint 2005-ben egyeztetett a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitánnyal. Akit egyébként 2007 őszén leváltottak tisztségéből. Ezt nem indokolták, ám tény, hogy az ügyészség elégtelennek tartotta a rendőrség teljesítményét az ügyben.

A szövevényes bűnügy kapcsán fölmerül az a kérdés is, amit jobbára senki nem tesz föl, mi több, a betű szerinti jog szempontjából akár érdektelen is lehet. Jelesül az, hogy a bíróság előtt álló vádlottak voltak azok, akik fiktív szervezetek nevében hamis pályázatokkal megcsapolták a közpénzeket. Ám ahhoz, hogy ezt eredményesen megtehessék, szükség volt azok felelőtlenségére is, akik a pályázatokat elbírálták. Közéleti felelősségük ezért vitathatatlan, bár meglehet, soha nem kerülnek bíróság elé, s gyaníthatóan az MSZP-hez csordogáló pályázati pénzek felhasználói is nyugodtan alhatnak…

Ágoston Balázs