Érvényes és eredményes volt a ferencvárosi időközi választás vasárnapi, második fordulója, a két héttel korábbi, 25,9 százalékos részvételhez képest most 28,5 százalék szavazott. Így bár az SZDSZ-es John Emese visszalépésétől egyesek azt várták, csökken a szavazási hajlandóság, ezúttal mégis többen járultak az urnákhoz, mint január 11-én.

Az öt induló közül a fideszes Bácskai Jánosra 5332 (60,46 százalék), az MSZP-s Bánsághi Tamásra 2452 (27,51 százalék), a jobbikos Szegedi Csanádra 674 (7,58 százalék), a Humanista Párt jelöltjére, Várady Tiborra 350 (3,88 százalék), míg a Magyar Kommunista Munkáspárt színeiben induló Paulik Péterre 48 választó (0,56 százalék) szavazott. Az eredmény várhatóan csak szerdán este lesz végleges, mivel az egyik szavazókörben, amelyhez a külképviseleteken leadott voksok is tartoznak, csak ekkor összesítik az eredményeket.

Az már biztos, hogy az első fordulóhoz képest a Fidesz, az MSZP és a liberális Humanista Párt is növelte a támogatottságát, utóbbi kettő vélhetően a visszalépett SZDSZ szavazóinak is köszönheti erősödését. Az első forduló előtt botránypolitizálást folytató, akkor 8,5 százalékot szerző Jobbik ugyanakkor közel egy százalékkal gyengült. A radikális kispárt két héttel korábbi eredménye kapcsán többen megjegyezték, hogy minél alacsonyabb a részvétel, a kisebb pártok annál erősebbek. Úgy tűnik, ez most is így volt: a második fordulóban két és fél százalékkal többen szavaztak, és az eddig közzétett adatok szerint a Jobbikot ezúttal kevesebben támogatták, mint az első fordulóban. Úgy tetszik, miután a korábbi botrányok elültek, a jobbikosok nem tudtak mivel kiállni a választók elé, ami azért kínos számukra, mert egyik fordulóban sem voltak képesek annyi szavazatot összegyűjteni, amennyi érvényes kopogtatócédulát le kellett adniuk, hogy elindulhassanak.

A választási eredmény kapcsán figyelemre méltó az is, hogy a két nagy párt jelöltje közötti különbség arányaiban akkora, mint amit az országos közvélemény-kutatások, köztük a Demokrata mérései is mutatnak. Ez már csak azért is érdekes, mert Bácskai János egy olyan körzetben győzött, ahol 2006-ban a szociálliberális oldal végzett az első helyen. Az eredmény azért is történelmi, mert még nem volt példa arra a rendszerváltozás óta, hogy időközi választáson a jobboldal elvegyen egy mandátumot a baloldaltól.

A két forduló közötti kampányidőszak, valamint a második forduló is jóval csendesebb volt, mint a kampány első fele. Ezúttal nem voltak botrányok, Demszky Gábor sem hirdetett szmogriadót, és az idő is jobb lett, mindezek belejátszhattak a szavazási hajlandóság növekedésébe. A Political Capital Kft. harca sem hozta lázba a közvéleményt: mint arról beszámoltunk, a szociálliberális kötődésű vállalkozás szeretné érvényteleníteni a ferencvárosi választás eredményét arra hivatkozva, hogy a választókörzetek nem arányosak. Kifogásukat a helyi választási bizottság után a Fővárosi Választási Bizottság, majd múlt héten jogerősen a Fővárosi Bíróság is elutasította. A cég most az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az ott meghozandó döntés azonban nem befolyásolja Bácskai János győzelmét.

– A két forduló között nem csupán a saját választóinkat próbáltuk mozgósítani, hanem minden itt élőben igyekeztünk tudatosítani a voksolás súlyát. Az eredmények azt mutatják, törekvésünknek volt hatása – mondta a Demokratának a szavazatok összesítése után Bácskai János. – Már korábban is mondtam, hogy azért volt sajnálatos a sok botrány, mert így a kampány nem az emberekről szólt, pedig ez lenne a lényeg. Mi mindvégig arra törekedtünk, hogy megmutassuk az embereknek, van Magyarországon tisztességes politika. Megígértük, hogy szociális boltot nyitunk a Ferencvárosban, és ez a két forduló között meg is történt. És ez nem csupán kampányakció volt, hiszen az üzlet ezentúl nyitva áll mindenki előtt. Úgy hiszem, ezzel a beváltott ígérettel is tettünk egy kicsit azért, hogy visszaadjuk a politika hitelét – nyilatkozta a frissen megválasztott országgyűlési képviselő.

Bánsághi Tamás szocialista jelölt őszintén tudomásul vette a vereséget, midőn elismerte, hogy azok között, akik elmentek szavazni, ez volt a politikai realitás. A ferencvárosi fideszes siker üzenete azonban nem az, hogy a papírforma érvényesült, hanem az, hogy a jobboldal számára a következő nagy erőpróbákon, az idei európai parlamenti választásokon és a legkésőbb jövőre sorra kerülő országgyűlési választásokon kulcskérdés, milyen mértékben lesz képes szavazóit mozgósítani. A mostani mozgósítás ugyanis ezúttal szerencsére elég volt, a két országos választás nagyobb feladat lesz.

(bándy)