Nyáron csak óvatosan lehet napozni, mert a nap jobban éget, mint valaha. A barna bőr ugyan jól mutat, akár bikiniben, akár lenge nyári ruhában, pólóban feszít az ember, ám amikor a napon sütkérezünk, ne feledjük, hogy az ész nélküli napozásért nagy árat fizethetünk. Bőrünk hamarabb öregszik, ráncosodik, s a túlzott mértékű napirritációra kellemetlen és nem egyszer fájdalmas elváltozásokkal, leégéssel, allergiával, rosszabb esetben rákos elváltozás kialakulásával reagál. Bőrünk a nyári forróságban fokozott védelmet, és ápolást igényel, azonban nem mindegy, hogy milyen kellékeket vetünk be egészségünk védelmében.

Megelőzéssel és gondos felkészüléssel a legtöbb bőrbetegség előfordulásának aránya minimálisra csökkenthető. A fényvédelem különösképpen fontos az erősen napsütéses hónapok alatt. A fényvédő készítmények hatóanyagai felfogják a nap káros sugarait, hatásukat kihasználva a napozással töltött időtartam meghosszabbítható.

A nyári kozmetikumok közül, könnyű használata miatt, a naptejek és a napvédő krémek a legkedveltebbek, melyek kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy nemcsak a napozás különböző fázisaihoz szükséges eltérő faktorszámú készítményt, de a különféle bőrtípusoknak megfelelően is más-más erősségűt válasszunk. Jó, ha tudjuk, hogy az egyes kozmetikumok úgynevezett időt igénylő szűrőket tartalmaznak, melyek elnyelik a veszélyes UV-sugarakat, így körülbelül fél óra elteltével fejtik ki hatásukat. Hátrányuk, hogy napozás közben elveszítik a fényvédő képességüket, ezért nagyobb biztonságban vagyunk, ha olyan napvédő szert használunk, amely fotostabil fényszűrőt tartalmaz. Ezeknek a fényvédő szereknek a kémiai szerkezete ugyanis nem változik meg a sugárzás vagy a fény hatására, visszatükrözik az UV-sugarakat, felkenés után azonnal hatnak, és nem bomlanak le egy óra alatt, hanem hosszú időn át védenek az UV-A és UV-B sugárzással szemben.

De legyünk óvatosak! A különböző kozmetikai készítményekben található illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, melyet a napsugárzás csak tovább erősíthet. Az érzékeny, allergiára hajlamos emberek különös odafigyeléssel vásároljanak kozmetikumokat.

A napvédő készítmények kiválasztásakor alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. Sajnos ezeknek a kívánalmaknak ma még nem minden készítmény felel meg, ráadásul a bonyolult technológiai követelmények miatt a gyártók sokszor éppen a leggyakrabban gondot okozó vegyületeket, például a parabeneket (tartósítószereket) vagy lanolint (tisztított gyapjúzsírt) nem hagyhatják ki. Vásárláskor azt is érdemes megnézni, hogy nem járt-e le a napozószer, illetve a kozmetikum szavatossága. A napozás során tartsuk meg a fokozatosság elvét, folyamatosan emelve, de nem túlzásba vitten barnuljunk. Napozás előtt az összes kozmetikumot, parfümöt távolítsuk el a bőrünkről. Nyáron még inkább törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint csakis száz százalékban természetes anyagokból készült kozmetikumokat használjunk.

Délelőtt tíz és délután négy óra között lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt, még árnyékban is legyünk óvatosak. A szemünket UV-filteres napszemüveggel, fejünket világos színű vászonsapkával, szalmakalappal védjük.

Használjunk jó alapanyagú, speciális fényvédő ajakápolószert. Napozás után E-vitaminos testápolóval és arckrémmel kenjük be bőrünket. Fokozott figyelmet, óvatosságot igényelnek azok, akiknek nagyszámú, festékes anyajegye van, a fehér bőrűek, valamint azok, akiknek családjában bőrrák fordult elő. Érzékenységük miatt különös tekintettel kell lenni a napozás során a gyerekekre, a cukorbetegekre, a túlsúlyos egyénekre, s nem utolsósorban a kismamákra. Csak a napfény erősségének és bőrtípusunknak megfelelő napozószerrel napozzunk! Több gyógynövény, többek között a kamilla, az aloe vera, a levendula vagy a körömvirág enyhítik a napégés okozta tüneteket és elősegítik a sejtek regenerálódását.

Kánikulában könnyű, világos színű, természetes alapanyagból készült pamutruhát, nadrágot, pólót viseljünk. Borús időben is használjunk napozókrémet. Egyes zöldségek karotintartalma, így például a sárgarépáé, a töké, elősegíti az egészséges barnaság kialakulását. Bármilyen furcsán hangzik, a víz alatt is védekezni kell az erős napsugárzás ellen. Három méter mélységig ugyanis a tiszta vízben erős marad az UV-sugárzás, így az arc, a váll és a hát fokozott veszélynek van kitéve a víz alatt is.

Ügyeljünk testünk belső ápolására, a kellő mennyiségű, napi két és fél-három liter folyadékbevitelre, mely mellett tanácsos a bőrt külsőleg is fokozottan ápolni. Kiváló, a bőrünket nyugtató, tápláló pakolásokat lehet készíteni lédús gyümölcsökből, s nem utolsósorban tejtermékekből. Ezeket az édes pakolásokat egy kis túró, joghurt, tej hozzáadásával, a finomabbnál finomabb gyümölcsökből saját magunk is gyorsan elkészíthetjük. A hatásuk látványos és csodálatos.

R. Papp Ágnes


Citromos pakolás

Ideális az érdes, nagy pórusú bőrre, sőt a kézre is. Egy evőkanál tejszínes túrót egy evőkanál tejjel és fél citrom levével simára keverünk. Felkenjük az arcra és a dekoltázsra, húsz percig a bőrön hagyjuk, majd bő vízzel lemossuk. Élénkíti az anyagcserét, az arcbőrt tisztítja, finom pórusúvá teszi.

Tejszínes eperpakolás

Két evőkanál tejszínes túrót egy evőkanál ásványvízzel habosra keverünk. A megtisztított epret szétnyomkodjuk és a túróhoz keverjük. Az arcra és a dekoltázsra kenjük. Húsz percig magunkon hagyjuk, majd sminkvattával eltávolítjuk, és bő vízzel lemossuk. Hidratálja, frissíti, nyugtatja a bőrt.

Banános pakolás

Fél pohár joghurtot két evőkanál íróval összekeverünk. A meghámozott banánt egy villával szétnyomkodjuk és alaposan összekeverjük a túróval. A pakolást egy ecsettel felkenjük az arcra, negyed óráig rajta hagyjuk, majd kamillateával lemossuk. Hidratálja, nyugtatja a bőrt.