A hurrikán okozta áradásoktól leginkább veszélyeztetett területekről közel 400 ezer embert telepítettek ki. A vihar miatt hét és félmilliónyian maradtak áram nélkül, miután a katasztrófát elkerülendő leállították az Oyster Creek-i atomerőmű működését. Az anyagi károkra vonatkozóan egyelőre csak becslések vannak. Egy biztos: a veszteségek történelmi jelentőségűek. Házak dőltek romba, a Wall Streeten, a New York-i tőzsde épületénél méteres víz hömpölygött és a metró is súlyosan beázott. A partvidéken esőt, a Nagy-tavak környékén félméteres havat hozott a hurrikán. Közvetett módon így hatvanmillió embert, az Egyesült Államok lakosságának ötödét érintette a vihar.

Az amerikai hatóságok mindent megtettek a károk mérséklése érdekében, és sikerült a helyzetet végig kézben tartaniuk. Tekintve, hogy a világ egyik legsűrűbben lakott régióját érte az ár, a mintegy ötven halálos áldozat jó eredménynek számít. Emlékezetes, hogy 2011-ben Japánban közel húszezer halottat követelt a földrengést követő cunami. A fejletlenebb országokban az eredmény még ennél is sokkal rosszabb szokott lenni. Haitin 2010 januárjában egy kisebb erősségű rengésben négyszázezer ember, 2008-ban Burmában pedig 138 ezer ember vesztette életét, miután lesújtott a Nargis ciklon. Most már általánosságban is kijelenthető, hogy az Obama-kormányzat jól állja a katasztrófákat. 2010-ben az elnök karakán módon vezényelte le a British Petrol által okozott mexikói-öbölbeli olajkatasztrófát követő mentőmunkálatokat. Helytállásának köszönhetően népszerűsége akkor százalékban mérhető emelkedést ért el. Jelentős kontraszt volt a 2010-es olajkatasztrófa és a 2006-os New Orleans-i események között. Az akkor kormányzó republikánusok a Katrina hurrikánra adott lassú reakciójuk miatt vesztették el a kongresszusi választásokat. Sandy most kiváló lehetőséget biztosított Obamának arra, hogy ismét emlékeztesse az amerikai polgárokat, ki a legény a gáton. A gyors és határozott reakció most különösen fontos, hiszen a hurrikán érzékeny időpontban, az amerikai elnökválasztás hajrájában sújtott le a keleti partra. A vihar ráadásul elkerülte a délebbi, hagyományosan republikánus államokat és az északi, demokrata régióra csapott le.

A republikánus elnökaspiráns, Mitt Romnely kapva kapott az alkalmon. Lemondta a – viharból egyébként kimaradó – floridai kampányrendezvényét és a mérleg nyelveként számon tartott Ohióba utazott kampányolni. Obama ellenben – hivatalban lévő vezetőként – Washingtonban maradt, hogy felügyelje a Sandy pusztítása utáni helyreállítások menetét és szóvivőjén keresztül bejelentette: nem vesz részt az Ohióba tervezetett kampányeseményen.

Hogy maga Sandy melyik jelöltre adta le voksát, egyelőre nem tudni. Az azonban általánosságban elmondható, hogy a rossz időjárás mindenhol a konzervatívoknak kedvez. Míg ugyanis az általában jobb anyagi hátterű republikánusok esőben is autóba ülnek, hogy leadják voksaikat, addig a többnyire szegény demokraták nehezebben szállnak buszokra. Az iskolák bezárása ugyancsak a szegényebb gyermekes családokat tartja távol az urnáktól. A vihar a nem elkötelezett szavazók moráljának is súlyosan árt.

Noha a híradások leginkább a Sandy által okozott anyagi károkról szólnak, a tapasztalatok azt sejtetik, hogy a vihar közép távon áldásos hatással lesz az amerikaiakra. Míg a fejletlen országok sokszor hosszú évek alatt sem képesek helyreállítani a természeti katasztrófák által okozott károkat, addig a fejlett gazdaságoknak általában fellendülést hoznak. A megsérült ingatlanok, elmosott utak és más infrastrukturális károk helyreállítása pezsdítő hatással van.

Az 1995-ben Kobe városát sújtó földrengés után tizenöt hónappal a japán infrastruktúra és termelés teljesen helyreállt, az ország GDP-je pedig még két évig megmagyarázhatatlanul magas volt. Hasonló forgatókönyv zajlott le a 2008-as kínai Szecsuán tartományt sújtó földrengést követően is. A katasztrófákat követő fellendülésre az Egyesült Államokban is van példa. 2005-ben az Iván hurrikán 14 milliárd dolláros kárt okozott Floridában. A rá következő éveken azonban a kiskereskedelmi eladások már 25-35 százalékos növekedést mutattak. A szállodai szobák és építőipari alapanyagok iránti kereslet megugrott, az épen maradt lakóházak ára pedig szintén nőtt. Nem beszélve arról, hogy a vihar előtti héten az alkoholt árusító boltok forgalma is megnőtt, mert az emberek rekeszszámra hordták otthonaikba a bort és sört. Közben a biztosítási költségek nem Floridát terhelték, hanem szétoszlottak az egész országra.

A 2005-ös floridai hurrikánszezon mellesleg az olaj- és gázpiacot is felpezsdítette. Az olajkitermelő szektor 36, a gázkitermelő szektor pedig 26,5 százalékos növekedést mutatott. Eközben a gép és szerszámgyártásban érdekelt Caterpillar 7,5, az épületfákat gyártó Weyerhaeuser 6 százalékkal növekedett és komoly extrabevételt könyveltek el a csatornázási vállalatok is.

A katasztrófáknak, mint lenni szokott, most is van egy híradásokból kimaradt, sötétebb oldala is. A címlapok szinte kizárólag Sandy New York-i tombolásáról szóltak A hurrikán azonban – ahogy elődei is – a karibi térségből indult el útjára. A fejletlen szigetvilágban a pusztítás a New York-inál sokkal tragikusabbra sikerült. Sandy Jamaica keleti részén szinte teljesen elpusztította a banánültetvényeket, Kuba keleti vidékein pedig a kávécserjéket tette tönkre. Haitin több mint ötven ember vesztette életét a viharban, tizennyolcezren pedig fedél nélkül maradtak. A szigetország déli részén szinte teljesen elpusztította a termést. Az áldozatok száma várhatóan csak nőni fog, mivel az áradások és a katasztrofális higiéniai helyzet kolerajárványt okozhat. Pedig Haiti még a korábbi hurrikánt sem heverte ki teljesen. Erről azonban aligha számolnak be a híradások.

Sayfo Omar