Rácz András
Hirdetés

Idén május 17-én kezdődik a Magyar Nemzeti Parkok Hete. A nemzetipark-igazgatóságok által közösen évek óta nagy sikerrel megszervezett családi rendezvénysorozat az év legnagyobb ökoturisztikai programja. Bemutatja, hogy a nemzeti parkok hazánk páratlanul értékes területei, legszebb szegletei, olyan tájak, amelyek identitásunk szerves részét képezik, amelyekkel szülőföldünket, a Kárpát-medencét azonosítani tudjuk. Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő értéket képviselnek. Az általuk őrzött természeti és táji értékek mindenki számára könnyen elérhetők, változatos élményeket nyújtanak, vonzerejük sokszínűségükben rejlik.

E rendhagyó hét során hazánk valamennyi nemzeti parkjában gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák várnak földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron. A parkok színesen összeállított ajánlataikkal mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek a kedvében járnak. Legyen szó akár hajnali madárlesről, napközbeni rövidebb tanösvénytúráról, kihívást jelentő teljesítménytúráról, barlangjaink felkereséséről vagy az éjszaka misztikumával áthatott csillagsétáról, felkészülten várják a látogatókat. Egy példát említve a sok száz program közül, a hortobágyi vadasparkban a nagyvadak testközelből történő megtekintésére extra szafari keretében is lehetőség lesz, a túra során átalakított nyitott terepjáróval lehet a vadlovak és őstulkok közelébe menni és fotózni őket.

– A szabadidő aktív eltöltése iránti fokozódó társadalmi igény kielégítésére a nemzetipark-igazgatóságok folyamatosan fejlesztették az elmúlt években ökoturisztikai létesítményeiket, bővítették programjaikat. Tevékenységük révén az érintett látogatóknak és turistáknak a környezettudatosság üzeneteit is közvetíteni tudják. Évek óta kiemelt feladatként kezeljük, hogy minél jobban kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amelyek az igazgatóságok egész országot lefedő hálózatában, négy évszakos vendégváró tevékenységében rejlenek – mondja a Demokratának Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár, hozzátéve: az Agrárminisztérium felügyelete alá tartozó nemzetipark-igazgatóságok hatalmas változáson, fejlődésen mentek keresztül az elmúlt több mint tizenhárom évben.

A fejlesztések, amelyek a leromlott élőhelyek helyreállítására, kezelésére és az ismeretterjesztési munka hatékonyabbá tételére irányultak, a gazdálkodóknak, a kis- és középvállalkozásoknak, valamint a természetjáróknak is közvetlen hasznot hoznak. Talán ezek közül is a természetvédelem bemutatása fejlődött leginkább az elmúlt évtizedben: mind szakmaiságban, mind infrastrukturális elemekben látványos az előrehaladás.

Korábban írtuk

Ahogy a nemzetipark-igazgatóságok egyre ismertebbek beruházásaik számának, nagyságrendjének, a természetvédelem bemutatása terén nyújtott szolgáltatásaik minőségének köszönhetően, úgy erősödik évről évre a látogatói igények és visszajelzések tükrében a programkínálat is. Létesítményeikben a regisztrált látogatószám 2005 óta szinte folyamatosan emelkedik, különösen az elmúlt 13 év alatt, amikor is 900 ezerről 1,6 millió főre növekedett.