A gyógyítás feladata, hogy a gyulladást csökkentse, a kórokozókat elpusztítsa, a váladékképződést enyhítse, a nyákot felhígítsa, és kiürülését segítse. Emellett a kínzó, görcsös köhögés csillapítására is szükség lehet, utóbbi főleg az asztmánál fontos.

A fentiekből következően a házi patikákban azok a gyógynövények és teakeverékek a leggyakoribbak, amelyek a meghűléses betegségekre hatásosak. A gyógynövényeknek is van antibiotikus hatásuk, és külön előnyük a szintetikus gyógyszerekkel szemben, hogy egy növényfaj több hatást is kifejt egyszerre.

Természetesen, ha panaszunk van, menjünk orvoshoz, és ha nem találja súlyosnak a „meghűlést”, kérjük ki a tanácsát a gyógyfüvek alkalmazásáról. Mert azért a gyógyteákat sem lehet nyakló nélkül fogyasztani.

Enyhébb megfázás esetén többnyire garat- és légcsőhurut, majd torokfájás, köhögés alakul ki, esetleg hőemelkedéssel. A teakeverékek ilyenkor különösen jó hatásúak, ezért célszerű, ha van otthon néhány gyakrabban használt gyógyfű. Sok természetgyógyász ajánlja a bodzavirág, hársfavirág, kamilla és borsmenta keverékét, fajonként 30-30 gramm mennyiségben. A keverékből egy púpozott evőkanálnyit 2 dl vízzel forrázzunk le, lefedve állni hagyjuk, 5 perc múlva leszűrjük és egy kávéskanálnyi mézzel ízesítve napjában 4-5 csészével fogyasszunk belőle.

Hogyha elhúzódó, kínzó, erőltető és száraz a köhögés, akkor egészítsük ki a teát gyógyszertárakban kapható szappangyökér-főzettel, vagy ipekakuána-forrázattal és naponta háromszor egy evőkanálnyit vegyünk be a tea mellett.

Igen jó köptető az orvosi kankalin. Főzet formájában minden légúti hurut esetén jó hatású. Hasonló a szappangyökér gyökere, a tüdőfű levele. Az előbbiből 3 gramm gyökeret 1,5 dl vízben 3 percig főzünk, fél óráig állni hagyjuk, szűrjük, mézzel édesítjük; 2-3 héten át 4×1 evőkanállal kell bevenni.

Görcsös köhögés ellenszere a kakukkfű, kerti és mezei fajtája egyaránt. Teához egy púpozott kávéskanálnyi kakukkfüvet leforrázunk 2 dl vízzel, 5 percig állni hagyjuk, majd ennek az adagnak naponta a kétszeresét fogyasszuk el.

Számos egyéb gyógynövénykeverék segít a légúti megbetegedésekből kilábalni. Mindegyiknek állandó alkotórésze a kamilla, a hárs, a bodza és a borsmenta, a többi adalék segíti a hatásukat, csakúgy, mint a méz és a C-vitamin. Utóbbihoz hozzájuthatunk csipketeából, citromból, nyers gyümölcsökből.

Hankó Ildikó