Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov
Tûzoltók a romok között, miután egy orosz légitámadásban megsemmisült az 1804-ben alapított harkivi állatorvosi egyetem lovasközpontja 2024. május 30-án.
Hirdetés

A háborúnak van egy könyörtelen matematikája, amely alapján az ukrán katonák legkésőbb idén év végére vagy jövő év elejére elfogynak

– fogalmazott Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója a hirado.hu-nak.

A politológus rámutatott, hogy az afféle, a kötelező európai sorkatonaság bevezetését szorgalmazó kijelentések, mint amilyet Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is tett, ebből a szempontból „őszinte javaslat”, mivel az emberek így a választások után sem mondhatják, hogy a politikai vezetők nem szóltak előre.

Jelenleg napi 500–1000 fő az ukrán hadsereg embervesztesége. Ezenfelül pedig van további 600 ezer külföldön élő ukrán férfi, akiket ha hazaküldenek a befogadó országok, ők is csupán másfél–két évig tartó emberállományhoz segítenék hozzá a hadsereget

– mutatott rá a szakértő.

Kiszelly Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy Volodmir Zelenszkij ukrán elnök jövőre támadást tervez a harcmezőn, a támadó félnek viszont mindig jóval nagyobbak a veszteségei, mint a védekezőnek.

Korábban írtuk

A nyugati szövetségesek közül először Emmanuel Macron elnök tett olyan kijelentéseket idén február végén, hogy nem zárható ki francia katonák küldése Ukrajnába. Hozzá csatlakoztak a lengyelek, majd a balti államok is. Arról, hogy egy ilyen lépés mit jelentene a NATO szempontjából, Kiszelly Zoltán elmondta:

Látható, hogy Ukrajna az elmúlt időkben kétoldalú, bilaterális védelmi megállapodásokat kötött például Franciaországgal és Spanyolországgal is. Ezzel a háborúpárti országok fognak belépni az ukrajnai háborúba, és ez az az eszköz, amivel a NATO-t és Amerikát kint tudják tartani.

A politológus szerint egy ilyen ukrajnai proxiháború lehet a főpróbája egy későbbi, akár Irán vagy Kína elleni háborúnak is. Ennek a lényege, hogy úgy háborúznak egymással az atomhatalmak, hogy közben nem kockáztatják a nukleáris összecsapást.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.