Több tízezer magyar vonult ki az ország minden részéből a Békemenetre Budapest belvárosában Magyarország ukrajnai konfliktusban való részvétele és a NATO által Európában indított új háború ellen – írja a RIA Novosztyi.

Hirdetés

A megmozdulás résztvevői nemzeti zászlókat, városuk nevével ellátott táblákat és a kormányzó Fidesz pártot támogató plakátokat tartottak a kezükben. Nemzeti dalokat és hazafias jelszavakat énekelnek. Megjegyezték azt is, hogy a menetre nemcsak belföldről, hanem külföldről is érkeztek magyarok, nevezetesen Romániából, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Németországból, az Egyesült Államokból és Kanadából – írja a RIAN.

A TASZSZ hírügynökség helyszíni tudósítója szerint nem túlzás a szervezők állítása, hogy több százezren vettek részt az eseményen.

Minden korosztályból és társadalmi rétegből összegyűltek az emberek. Sokan hoztak magukkal piros, fehér és zöld nemzeti zászlókat, narancssárga Fidesz-zászlókat, valamint háborúellenes jelszavakkal ellátott plakátokat és transzparenseket. A menet békésen zajlott, a rendőrség vigyázott a rendre. Egy kisebb incidens történt, amelynek a TASZSZ tudósítója szemtanúja volt, amikor a menetet követő tömegben megjelent egy fiatalember egy kormányellenes plakáttal. A Fidesz támogatói „Provokátor, provokátor” felkiáltással kiszorították a tüntetők oszlopából – írja a TASZSZ, amely videós beszámolót is közölt a helyszínről.

Korábban írtuk

„Soha ennyi ember nem állt még sorba a békéért. Mi vagyunk a legnagyobb békehadtest, a legnagyobb békefenntartó erő Európában” – mondta a miniszterelnök, akit az RT idézett.

„Meg kell akadályozni, hogy Európa belerohanjon a háborúba, a saját pusztulásába”.

Orbán szerint országának le kell vonnia a tanulságokat a 20. század legsötétebb időszakában átélt pusztításból. „A két világháborúban a magyarok 1,5 millió ember életét vesztették el, és velük együtt a jövő gyermekeit és unokáit” – mondta a tömegnek.

„Lassan mondom, hogy Brüsszel megértse: nem fogunk háborúzni. Nem megyünk harmadszor is keletre, nem megyünk újra az orosz frontra”.

Orbán mindenkit arra buzdított, hogy a jövő heti európai parlamenti választáson támogassa a kormányzó Fidesz béke- és szuverenitáspárti programját.

„Akarunk-e magyar vért adni Ukrajnáért? Nem, nem akarunk” – mondta.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.