Fotó: Frederic Legrand – COMEO/Shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Úgy tűnik, a jelenlegi német politikai vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy Németország — és ezáltal akár egész Európa, valamint a NATO — fegyveres konfliktusba kerüljön Oroszországgal.

Olaf Scholz német kancellár engedélyezte Ukrajnának, hogy a Németországból kapott fegyvereket oroszországi területen található célpontok ellen is bevesse, annak ellenére, hogy korábban szavakban határozottan ellenezte a lépést.

Ez a német politika akár oda is vezethet, hogy Oroszország megelőző csapást mérhet Németországra.

Június 5-én orosz repülőgépek miatt riasztották a balti államok légtérvédelmi feladatait ellátó Luftwaffe vadászgépeket. A német Luftwaffe Typhoon vadászgépei a Lielvarde melletti légitámaszpontról szálltak fel, miután a Balti-tenger fölött két orosz repülőgépet észleltek. Az orosz gépek nem kommunikáltak a légi irányítással, sem a vadászgépekkel, csak a szerencsén múlt, hogy sikerült elkerülni egy olyan incidenst, amely kirobbanthatta volna a harmadik világháborút.

De ha Olaf Sholz lépései nem lennének elegendőek, érdemes felhívni a figyelmet Boris Pistorius német védelmi miniszter szavaira, aki parlamenti meghallgatásán hangsúlyozta, hogy Németországnak készen kell állnia egy esetleges háborúra 2029-ig.

Korábban írtuk

Boris Pistorius szerint három fő területre kell összpontosítani: a katonai állományra, a fegyverrendszerekre és a pénzügyi forrásokra, ezen kívül a német védelmi miniszter szerint érdemes lenne újra bevezetni a sorkatonaságot, valamint jelentős mértékben modernizálni a Bundeswehrt. Szerinte mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy Németország megfelelően felkészülhessen az esetleges konfliktusokra.

A Der Spiegel próbálta mentegetni a minisztert azzal, hogy a sorkötelezettség szó el sem hangzott. Boris Pistorius helyreigazította a híreket és egyértelművé tette: „Kötelező szolgálat nélkül nem fog működni.”

A védelmi miniszter a Zeit Online-nak elmondta, hogy középtávon egy rendeletnek lehetővé kellene tennie, hogy a fiatalokat akaratuk ellenére is szolgálatra kényszerítsék.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.