A szavazókörök vasárnap esti zárása után a 10119 szavazókörben elkezdték összeszámolni a szavazatokat, és jegyzőkönyvet is kiállítanak a szavazás szavazóköri eredményéről. Azt követően, hogy az szszb megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárásban van lehetőség.

Hirdetés

A147 külképviseleten leadott voksokat nem számlálják meg a külképviseleteken, hanem csütörtök éjfélig Magyarországra szállítják a voksokat tartalmazó urnákat és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) felügyelete mellett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlálja meg ezeket a szavazatokat. Ugyancsak az NVI számlálja meg a sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben leadott szavazatait.

Az NVB külön határozatban állapítja meg a külképviseleti szavazás eredményét és a levélszavazás eredményét, amelyek ellen jogorvoslattal lehet élni.

A háromnapos jogorvoslati határidő letelte után állapítja meg az NVB 10 119 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a levélben leadott szavazatok megszámlálásának eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján az EP-választás eredményét, legkésőbb június 28-án. Az NVB döntése ellen három napon belül lehet a Kúriához fordulni, a bírósági felülvizsgálati kérelmet az NVI legkésőbb másnap felterjeszti, és a Kúriának három napja van azt elbírálni; így az EP-választás jogerős végeredménye legkésőbb július 5-éig megszületik.

Korábban írtuk