Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna Suzi
Hirdetés

Két évvel ezelőtt egy műsor vendégeként Tölgyessy Péter politológus magyarázta el Buda jobboldali fellegvárai balratolódásának szociológiai okait. Eszerint 1994-ben az MDF megsemmisítő vereséget szenvedett az MSZP-től, a rendszerváltó jobboldali párt sehol az országban nem tudott egyéni mandátumot szerezni, csak négy (I. és II. kerület, Újbuda és Hegyvidék) budai kerületben. Ezek a körzetek – Újbuda csak részben – jelentették évtizedekig a jobboldal fővárosi bázisát, a nemzeti színű szigeteket a vérvörös tengerben. A fordulat a 2019-es önkormányzati választásokon következett be, amikor a Hegyvidéken kívül mindhárom polgári kerületet elvitte a baloldal. Elemzők szerint Pokorni Zoltán is csak az ellenzéki pártok megosztottságának köszönhetően újrázhatott. A trendek a 2022-es országgyűlési választásokon is folytatódtak. Időközben az Várnegyed beolvadt egy másik választókerületbe, a II. kerületet Tordai Bence, a Hegyvidéket pedig a momentumos Hajnal Miklós hódította meg. A fordulatra Orbán Viktor is számított, a választások előtt ugyanis a II. és a XII. kerületből kimentette két fontos miniszterét, Gulyás Gergelyt és Varga Mihályt is.

– A legfelsőbb elitek laknak ezekben a körzetekben, a globalizáció legnagyobb nyertesei. Messze az uniós átlag feletti jólét van itt. Ezek lakói pedig nagyon nagy arányban otthagyták a jobboldalt – magyarázta akkor Tölgyessy Péter az országgyűlési választások végeredményét.

A Kutyapárt „komoly” kampányt folytatott az interneten is

A politológus szerint a Fidesz a munkás­osztály pártja lett, a korábbi bázisa helyett a városi és nagyvárosi alsó-közép rétegek meghódítását tűzte ki célul. A magyarországi baloldal ez idő alatt a globális folyamatoknak engedelmeskedve, a nyugati mintákat követő elitek képviselője lett. Tölgyessy rámutatott, hogy a magyarországi ellenzék egyik legitimációs elve az volt, hogy a kis­emberek oldalán áll, azonban azok nem hajlandóak rájuk szavazni. A Fidesz ellenben jelentősen megerősödött a hagyományosan munkáskerületeknek számító körzetekben, ám a globalizált elit mély lenézéssel tekintett a Fidesz új szavazóira.

Bár Tölgyessy Péter elemzései sok esetben fedik a valóságot, ezúttal valami mégsem kerek. A Fidesz bár elvesztette polgármesteri pozícióját a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjével szemben, az EP választásokat viszont toronymagasan megnyerte a Hegyvidéken. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt mindössze 9,5, a Fidesz 35 százalékot szerzett. A fővárosi listákra leadott szavazatok száma is jelentős Fidesz-előnyt mutat. Bár ezen a választáson megosztottabb a mezőny, a Fidesz így is közel 31 százalékkal végzett az első helyen, miközben a Kutyapárt 15,5 százalékot kapott a kerületiektől. Figyelemre méltó az is, hogy a szintén jobboldaliként pozicionált Tisza Párt az EP-választáson 3, a fővárosi listák versenyében 7 százalékkal maradt le a Fidesz mögött. A főpolgármesteri versenyt pedig jelentős előnnyel Vitézy Dávid nyerte a XII. kerületben, akinek személye sokkal elfogadhatóbb a polgári-nemzeti érzelmű szavazók körében, mint a DK–MSZP–Párbeszéd-hátszéllel induló Karácsony Gergely.

Korábban írtuk

A jelek azt mutatják, hogy a XII. kerületi polgárok kizárólag a kerületi vezetést, nem pedig a Fideszt büntették meg június 9-én. A budai elit balrafordulásának magyarázatát cáfolja továbbá az is, hogy a Kutyapárt egy előválasztási szelekció után vált az első számú kihívóvá a kerületben, mert Kovács Gergely és csapata fölényes győzelmet aratott a hagyományos baloldali ellenzék pártjai felett. Még az urbánus és elitkompatibilis Momentum is leszerepelt a Kutyapárttal szemben. Az pedig csak tovább mélyítette a kerületi polgárok ellenállását, hogy az előválasztási megállapodás ellenére az MSZP–DK–Liberálisok összefogás kifejezetten a Kutyapárt jelöltjei ellen indított saját jelöltet. A hitszegés felett a szavazók mondtak ítéletet, amikor a baloldali trió aspiránsai tíz százalék körüli eredmény értek el az egyéni körzetekben. A kerület lakói szavazataikkal egyértelművé tették, hogy miközben elutasítják a baloldalt, a viccpártra leadott szavazataikkal megbüntették a kerületi Fideszt.

De miért? Hegyvidéki polgárokat is megkérdeztünk.

– Nem nagyon volt ellenzék amúgy, rajtunk kívül. Az elmúlt 4-5 évben sikerült megírogatnunk, hogy miket csinálnak a Pokorniék, illetve, hogy miket nem. Mert nem csak az volt a gond, amiket csináltak, hanem az is, hogy megállt az idő: elmaradt a részvételiség, a közösségi élet, az önkéntesség bevonása. Más volt nálunk a Fidesz, nálunk nem migránsoztak, nem volt LMBTQ – mondta Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, amikor a választás éjszakáján egy baloldali lap riportere a győzelem titkáról kérdezte.

Az alkoholszagú elemzés elég pontosan írta le a kerület politikai viszonyait. Az MKKP valóban sikerrel vette át a kezdeményezést a baloldal és a Fidesz passzivitása mellett, azonban érdemes kibontani a választási eredményeket befolyásoló faktorok minden vetületét.

– Műemlék villákat dózeroltak el, hogy lakóparkot építsenek a helyükre. Ezekbe aztán a NER-milliárdosok gyerekei költöztek, akik úgy lázadnak apu ellen, hogy leszavaznak kovácsgerire – adta meg a választási kudarc magyarázatát egy kerületben lakó egyetemi tanár, aki rossz szájízzel szavazott az idén a jobboldali jelöltekre. Megerősítette azon álláspontját, hogy a Hegyvidék még mindig jobboldali, de már nem egyértelműen fideszes.

A kerület helytelen ingatlankezelése és túlépítése visszatérő panasz a lakók körében. Z. Attila középkorú jogász 15 éve él a kerületben, elmondása szerint az önkormányzati és országgyűlési választáson is mindig a Fideszre szavazott. Azonban az utóbbi években rossz néven vette, hogy zöldterületeket építettek be társasházakkal, illetve indokolatlanul vágtak ki fákat a köztereken.

– A környékünkön van egy kis delikáteszbolt. Szerintem naponta tíz embert szolgál ki, valaki mégis jó ötletnek találta, hogy a jobb megközelíthetősége érdekében körülötte kivágjanak néhány fát. Nem csak azokról a konkrét fákról van szó, hanem a szemléletről – magyarázza Attila.

A Kutyapárt aktivistái egy buszmegállót festenek ki

A harmincas évei végén járó K. Anna tolmács és fordító, korábban szintén a Fideszt támogatta, az idén azonban az egyéni jelöltek versenyében ugyan a fideszes Mikó Gergelyre szavazott, a polgármesterjelöltek közül mégis Kovács Gergely kapta meg a szavazatát.

– A mi környékünkön semmi nem történt az elmúlt öt évben. A Kutyapárt látható volt és legalább lefestették a padokat – mondja.

A hölgynek beszélgetés közben eszébe jutott az egyetlen emlékezetes fejlesztés, a fedett buszmegállók építése, amelyekre plexitetőt szereltek.

– Nyáron olyan, mintha nagyító alatt állnék – teszi hozzá nevetve.

A kerületi polgárokat nem zavarták Kovács Gergely drogos ügyei, hogy szerhasználó, illetve, hogy saját bevallása szerint korábban árusított is füvet.

– Ha mérlegre teszem, hogy a Csillebércen a házában elszív egy jointot, ellenben utánajár az ügyeinknek, akkor engem megnyert – mondja D. Tamás, aki szintén jobboldali háttérrel szavazott a Kutyapártra.

A negyvenes évei elején járó F. Bernadett szerint az elmúlt öt évben hiányzott a kommunikáció a városvezetés részéről.

– Mi alapvetően egy nemzeti érzelmű család vagyunk, de az idén a Kutyapártra szavaztunk. Az utóbbi években bármilyen kérdéssel fordultam a kerülethez, nem kaptam választ. Nem adtak magyarázatot semmire, pedig volt kérdésem éppen elég. Ha az MKKP-nak írtam, utánajártak az ügyeknek. Egy kerületben ez számít – magyarázza Bernadett.

A panaszokból kirajzolódik, hogy a kerületi vezetés és a pártszervezet egy ideje nem állt a helyzet magaslatán. Egy fiatal hölgy, aki korábban aktív tagja volt a Hegyvidék jobboldali közösségének, megkeresésünkre elmondta, a kerületi Fideszben hosszú ideje nem adtak lehetőséget a fiataloknak. Akik próbálkoztak, azoknak hamar letörték a kedvét, így a tenni akarók lemorzsolódtak. Többen megerősítették, hogy lett volna bázisa a fiatalok körében a jobboldalnak, azonban a lehetőségeket sorra elszalasztották. A polgármesteri kabinet és a pártszervezet élén is egy belterjes közeg alakult ki, amely nem látott ki abból a buborékból, amelyben a hétköznapjaikat töltötték.

– Sajnos semmi meglepő nincs az eredményekben. Fontit nem építették fel, ellenben a Facebookon a kutyák nagyot mentek ezekkel a korrupciós, erdőkivágásos, lakópark-építéses ügyekkel. Időközben pedig választókorú lett egy újabb generáció. Ezt szerintem a Facebookon nyerték meg – mondja egy harmincas évei elején járó programozó.

Az MKKP valóban erőteljesen kampányolt a közösségi médiában, a párt XII. kerületi szervezetének Facebook-hirdetési fiókja tanúsága szerint jól használták a közösségi médiát, az ellenzéki pártok közül a leghatékonyabban. Nem mellékesen Kovács Gergely országos ismertséggel rendelkezik, jobboldali ellenfele, Fonti Krisztina azonban nyolc évnyi alpolgármesterség után is sokak számára szinte teljesen ismeretlen volt.

Z. Péter, egy a kerületben lakó és dolgozó közgazdász rendszeresen követi a politikai híreket, azonban a kampány kezdete előtt ő sem hallott a jobboldal jelöltjéről.

– Utólag úgy érzem, hogy a Fidesz elengedte a kerületet, nem fektettek munkát abba, hogy megőrizzék a polgármesteri pozíciót – mondja Péter.

Kovács Gergely és csapata ellenben 2019 óta mindent megmozgatott, hogy felhívja magára és pártjára a lakók figyelmét. A lakossági panaszoknak utánajártak, reagáltak a megkeresésékre, illetve gerillaakció­ik­kal folyamatosan szerepeltek a helyi és az országos hírekben. Kopott padokat és buszmegállókat dekoráltak ki színvonalas alkotásokkal, ügyelve, hogy ne lépjenek túl egy határt a politikai üzenetek közvetítésében. Nem szivárványszínűre festették a padokat, hanem szivárványos képet festettek azokra. A széles körben népszerű zöldkampány­szlogeneket ügyesen ötvözték a tiszta közéletet ígérő üzenetekkel.

Kovács Gergely a XII. kerület új polgármestereként eltávolítaná a Turul-szobrot

A minden politikai alakulattól egyenlő távolságot tartó, lelkes civilek képét erősítették, miközben a Kutyapárt önkormányzati képviselőjelöltjei egészen más világot képviselnek, mint Kovács Gergely. A viccpárt imázsa alatt az ellenzéki megmozdulások jellegzetes figurái ülnek be a képviselőtestületbe, akik világnézeti tekintetben ugyanazt képviselik, mint a DK, azonban nem hordozzák a Gyurcsány-párt erkölcsi terheit.

Egy Hegyvidéken élő szociológus meg kívánta őrizni névtelenségét, azonban elmondta, hogy a választási eredmény számára azt bizonyítja, hogy egy anti-es­tab­lishment párt csak a szupergazdag és a szuperszegény, leszakadó körzetekben tud felnőni. A Hegyvidék így lett kiváló terep a Kutyapárt számára.

– A jólét a hülyeség felé lökte az embereket. Máskülönben nem tudom megérteni, hogy amúgy jó képességű emberek vasárnap kilépnek a templomból, aztán leszavaznak egy ateista, destruktív viccpártra – fejtette ki gondolatait a szakember, aki állítása szerint a véleményét valós tapasztalatokra alapozta.