Hirdetés

A zenekar hazai jelentőségét még inkább növeli, hogy alapító/vezető gitárosa az 1978-ban Sopronban született Báthory Zoltán, aki egy kecsegtető lemezszerződés reményében utazott New Yorkba az 1990-es évek közepén. Kezdetben őt is csábította az „amerikai álom”, és persze vonzotta az ottani rockzene is. Eleinte az Iron Maiden és annak korai énekese, a szerinte punk jellegű Paul Di’Anno voltak a példaképei, de rövidesen váltott, és ekkor már a Nirvana tevékenységét kísérte figyelemmel.

Báthory Zoltán

Tíz esztendeig azonban különösebben nem törekedett színpadi zenélésre, mivel tehetségesen rajzolt, alkotásai eladásából biztosította megélhetését. Közben járta a világot, főleg Tibet érdekelte, az ottani jógik és szerzetesek tanításaiból fejlesztette tudását, miközben a szellemiek mellett fizikai állóképességét sem hanyagolta el.

Mivel kisgyermekkorától vonzották a küzdősportok, különösen a dzsúdó, szülei be is íratták egy tanfolyamra, hogy abban vezesse le fölös energiáit. Ezt követték a harcművészetek, köztük a dzsúdzsucu, ahol a fizikai küzdelem felfokozott érzelmi állapotba visz. Egyik példaképe, Bruce Lee kijelentésére is gyakran hivatkozik: „Kapcsold ki a gondolatodat!” Báthory Zoltánt napjainkra már fekete öves mesterként ismerik nemzetközi szinten. Tökéletesen illik rá az „ép testben ép lélek” mondás, hiszen számára nem a verekedés, a bunyó a fontos, hanem az önfegyelem és a mások iránti tisztelet, maga is ezek szerint él, hasonlóan az igazi harcművészekhez. Ráadásul ez a szemlélet nála a rászorulóknak nyújtott segítségnyújtással is párosul. Állatvédőként síkra száll az orvvadászok gyakori célpontjának számító orrszavúakért, de ráirányítja a figyelmet az élet perifériájára szorult egykori amerikai katonákra is, akiket akaratuk ellenére vittek el a különféle háborúkba, hogy aztán leszerelésük után hajléktalanként, mentális sérültként tengessék napjaikat. Az Otthonteremtő program elnökeként (Chairman for the Home Deployment Project) nekik állít emléket a Wrong Side Of Heaven (A Mennyország rossz oldalán) című klipjében.

2005-ben általa alapított zenekara az FFDP, más néven 5FDP jelen tagjai Chris Kael basszusgitáros, Ivan Moody énekes, Andy James gitáros és Charlie Engen dobos. 2022-ben jelent meg AfterLife című kilencedik albumuk, a rajta lévő, részben akusztikus Thanks for Asking tökéletes példája műfaji változatosságuknak. Koncertjeik zúzása mellett Báthory nem enged a dallamos részletekből, valamint példaképeiből sem, lásd a Bad Company együttes nevével azonos című számának átdolgozását. Megtiszteltetésnek tartja, hogy a Metallica előzenekarának választotta őket turnéján, miközben növekvő magyarországi népszerűségüket bizonyítja, hogy az eredetileg a Barba Negrába meghirdetett koncertjüket a Budapest Arénába kellett áttenni.

Korábban írtuk