Bronzérmet nyert a kardozó Márton Anna a moszkvai vívó-világbajnokságon.A húszéves magyar versenyző a fehérorosz Palina Kaszpjarovics, a kínai Sao Ja-csi, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunis, valamint a görög Vasziliki Vujuka legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol hazai ellenféllel találkozott.

A nála tíz évvel idősebb Szofija Velikaja számított az asszó esélyesének, már csak azért is, mert – túl azon, hogy ő a világranglistán jelenleg a második, míg magyar ellenfele 14. – Londonban olimpiai ezüstérmes volt, emellett egyéniben nyert már világbajnokságot, illetve háromszor – legutóbb idén – Európa-bajnokságot. A mérkőzés elején Márton vívott eredményesebben, szép védés-visszavágásokkal meglepte Velikaját, aki csak 5-1 után kezdte meg a felzárkózást. Az orosz feljavulásával Márton magabiztossága megingott, s bár a szünetben még csak egy tussal, 8-7-re vezetett a hazai vívó, a második szakaszban már nagyon könnyedén adta sorozatban a tusokat, így végül 15-8-ra nyert.

A vb hétfőn kezdődött, de akkor még csak selejtezőket rendeztek, így az első éremosztó napon máris összejött az első magyar dobogós helyezés. Márton menetelése – első felnőtt vb-érme – nagyon sokat érhet az olimpiai kvalifikációs sorozatban, melynek kiemelt versenye a világbajnokság. Női kardban Rióban lesz csapatverseny is, így amennyiben a magyar válogatott kijut, egyéniben három vívó automatikusan indulhat, ha viszont nem, az egyéni kvótaszerzés kerül előtérbe.   

MTI