Szabó Károly, az ORFK Határrendészeti Főosztály Határforgalmi és Dokumentációs Osztály vezetője elmondta: a hatóságok tapasztalatai szerint minden szempontból célszerűbb még a kibocsátó, harmadik országokban feltartóztatni a hamis dokumentumokat használó elkövetőket, mint valahol az Európai Unióban.

Hirdetés

A fiktív okmányok már a Magyarországot érintő vízumkérelmek benyújtásakor is nagy számban megjelennek, ezek kiszűrése különös szakértelmet igényel. Többek között ezek indokolják a speciális szakértelemmel bíró összekötő tisztek jelenlétét ezekben az országokban, akik jelenleg Törökországban, Egyiptomban és Indiában látják el feladataikat – közölte.

A magyar szakemberek segítséget nyújtanak többek között a személyazonosság-csalások, személycserék kiszűrésénél, együttműködnek a helyi hatóságok dokumentációs szervezeteivel, kölcsönös információcserét folytatnak, képzéseket szerveznek és tartanak az állomáshelyeken működő magyar, illetve egyéb tagországok külképviseleti tagjainak, légitársaságoknak. Az okmányszakértő összekötő tisztek az Európai Unió támogatásával létrejött pályázat keretében látják el külképviseleti feladataikat. 2012 júliusa óta hét nyertes pályázat keretében, tizenkét állomáshelyen 12 szakember vett részt a munkában – mondta.

Korábban írtuk