Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A zenész nemrég a TIMEOUT podcast legújabb adásában hosszú, kétórás beszélgetésben mondta el, mi történt vele az elmúlt időszakban. Azahriah kifejtette a véleményét a „szennybulvárról”, a magyarok DNS-ébe kódolt rasszizmusról és arról is, hogy a magyar zeneipar most új fordulatszámra kapcsolt, szerinte sokkal jobb a felhozatal, mint a 2010-es években.

Hirdetés

Beszélt arról is, hogy mind a Telex, illetve az ellenzéki sajtó, mind a kormánypártiak csak árucikknek tekintik, és arra használják, hogy kisajtolják belőle a lehető legtöbb, a saját narratívájukat erősítő, „kattintós” dolgot. Azaz vagy a kormánykritikusságot, vagy a kormányoldalon a zenéi „befogóképességét”, valamint a karaktergyilkosságot, „ha éppen valakik azt beszélik meg, hogy arra van nagyobb szükség”.

Felidézte ezzel kapcsolatban a francia Le Monde nemrégiben róla készült többoldalas portréját is, amelynek kapcsán a riporter másfél órán át kérdezte, abból összesen öt perc szólt a közéletről-politikáról, „mégis a végén az egész cikk arra lett felhúzva, hogy kormányellenes vagyok”.

Rossz a tudat, hogy már gondolkodom rajta, kirakjak-e, megosszak-e valamit, mert ha megszólalok, annak megint mi lesz a következménye. De nem is ez a legnagyobb baj. Hanem hogy a saját környezetemben az ismerősök is a bulvárból informálódnak rólam. Jó lenne, ha a bulvár a propagandával lenne egyenlő, vagyis amit a szennybulvárlapokban írnak, annak ne lehesen hitelességet adni” – mondta.

Korábban írtuk

Azahriah azt tapasztalja, idén április-májusban elindult egy hullám, a világban a reakcióvideósok elkezdtek a zenéjére, videóira reflektálni. Például a nemrégiben Budapesten járt IShowSpeed amerikai streamer is, akit a kommentelői kértek meg az Azahriah zenéjére való reagálásra.

@lakatosluca7 Woke Azahriah ✊🏼 #fyp #magyarorszag ♬ eredeti hang – Lakatos Luca

Ebből a streamből egyébként azt tapasztaltam, hogy kurva rasszista az ország. Bármikor olvasom a kommenteket, nagyon nyomasztó. És ez el van rejtve a magyar emberek DNS-ében. Valahogy még az én korombeli gyerekek és fiatalok is, a szülői oldal annyira kapták, hogy még mindig kommentelik be… csak a rassz számít, tehát nem az, hogy hogy viselkedik” – mondja a zenész, megemlítve az itteni „kicsit balkáni hangulatot”.

Ezután arról beszélt, hogy minden dolgot fenntartásokkal kell kezelni, kritikusan gondolkozni, ami nem jelent egyet azzal, hogy „beugatsz bárkinek bármire”. Hanem arról szól többek között, hogy ha mondjuk van egy hír, akkor az ember nézzen utána, honnan ered, mi lehet a gócpontja, és így tovább. Különben ha valaki, pláne ő alaptalanul hülyeséget mond, azt „visszafordítják rá”, és egy ilyen hiba „hitelteleníti őt a nyilvánosság előtt”.

Forrás: Mandiner