Fotó: MTI/Kovács Tamás
Kiss Ágnes (elöl) és Nagy Bianka a női kenu párosok 500 méteres versenyének döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 9-én

A szegedi páros mindkét tagja ötkarikás újonc, de júniusban együtt Európa-bajnokságot nyertek, és Franciaországba is az éremszerzés reményében érkeztek. Kedden délelőtt harmadik hellyel nyitottak, majd délután megnyerték a reményfutamukat, pénteken délelőtt pedig másodikak lettek a középfutamukban.

Hirdetés

A döntőre rendkívül erős mezőny jött össze, így a dobogós helyezés kiharcolása nagyon jó eredménynek tűnt. A Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja kínai páros címvédőként és aktuális világbajnokként versenyzett azzal a tudattal, hogy évek óta veretlen. A spanyol egység volt tavaly a vb-második, a kanadai pedig a vb-harmadik. Utóbbi hajóban térdelt Katie Vincent, aki Tokióban harmadikként végzett testvérével, de most mással evezett. Ugyancsak erős ellenfélnek számított előzetesen az ukrán páros, melyben Ljudmila Luzan másik párral ezüstérmes volt Tokióban.

Korábban írtuk

A rajt után a magyarok a mezőnyben lapátoltak, féltávnál az ötödik-hatodik helyen haladtak az erős hátszeles pályán, de látszott rajtuk, hogy feljebb tudnak zárkózni. A kínaiakat ezúttal sem lehetett legyőzni, az ukránok és a kanadaiak a második-harmadik helyért harcoltak, a magyar hajó pedig 54 századmásodperccel a tengerentúliak mögött ért célba a negyedik helyen.

Nagy Bianka a vegyes zónában azt mondta, az éremért jöttek az olimpiára:

„Hiába vagyunk olimpiai újoncok, a dobogóért jöttünk. Nagyon nagy neveket kellett volna megverni, nem ez volt a realitás, de szerintem így kell kiutazni egy versenyre. Bíztunk abban, hogy esetleg valaki hibázik a nagy nevek közül, de ők nagyon rutinosak és jól megoldották. Nem írtam volna alá előre a negyedik helyet, de úgy gondolom, örülni fogunk majd neki pár hét múlva” – fogalmazott.

„Semmit nem láttam, csak magunkra figyeltem, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, mert annál többet úgysem tudunk tenni, és szerintem ez sikerült. A szeles, hullámos pályát próbáltuk megoldani, mindig alkalmazkodni kell a körülményekhez, úgy gondolom, most is sikerült” – nyilatkozott Kiss Ágnes.