Hirdetés

„A legutóbbi romániai népszámlálás tükrében világos: drámaian fogy a […] magyarság. […] A szórványban és […] az anyaországhoz közel eső területeken a legnagyobb a baj. […] A szórványnak nincs kultúra-, tehát magyarságmegtartó ereje. Az elszigetelt magyar településekre nem érkeznek fejlesztések, nem megfelelőek az oktatási lehetőségek.”

(A tömb megtart, a szórvány elveszejt – Czégényi Rajmond, Demokrata, 2024/2., január 10.)


„A gyermekvédelmi törvények szigorítását korábban ellenző baloldal most úgy állítja be magát, mintha fontosnak tartaná a kiskorúak védelmét, ráadásul az elmúlt években kiderült: miközben a jobboldalon a hibáknak is van következményük, a baloldalon a bűnöknek sincs.”

(Lemondott Novák Katalin és Varga Judit – Bándy Péter, Demokrata, 2024/7., február 14.)


„Nagy Attila Tibor [szerint] Sulyok Tamás elnöksége valószínűleg Mádl Ferencéhez fog a legközelebb állni. [Ő] sem szerepelt sokat, és ő is jogtudós volt […]. De nem is azért kérte fel Orbán Viktor, hogy a nyilvánosságot állandóan megmozgató köztársasági elnök legyen, hanem elsősorban egy megbízható személyt szeretett volna, aki nem fog szélsőséges döntéseket hozni.”

(Jogtudós államfő – Lass Gábor, Demokrata, 2024/9., február 28.)


„Az egész életem a szabadságvágyról szól. Apám antikommunista volt, én is diktatúraellenes lettem. Zavart, hogy be kell fognunk a szánkat és le kell hajtanunk a fejünket. Anyai nagyszüleim sváb bevándorlók leszármazottjai voltak, de velünk már csak magyarul beszéltek.”

(Legnagyobb erényünk a kultúránk – Pataki Tamás interjúja Leslie Mandokival, Demokrata 2024/12., március 20.)


„Attila hun […] király és I. Leó pápa 452-ben lezajló találkozása […] alapozta meg a kezdetben még több eltérő áramlatot követő keresztény Európa egységét. […] [Attilát] Árpád vezér az ősének tekintett[e], és Anonymus tudósítása szerint büszke volt rá. Mi szintúgy büszkén mondhatjuk, hogy Attila és Árpád népe vagyunk.”

(Attila király emlékezete – Bencsik András, Demokrata, 2024/13., március 27.)


„A kínai források alapján nagyon valószínű, hogy a székelyek őseinek legkorábbi szállásterülete, a székely őshaza a mai Mongólia északi részén lehetett […] a szekel Mongólia és Észak-Kína térségében a székelyek önelnevezése volt, az eszkel pedig a nyugatra húzódott székelyek külső […] megnevezése […] Rásonyi Lászlónak igaza volt abban, hogy a székely népnév eredetileg azt jelentette, hogy »fehér lábú (patájú) ló«.”

(Volt egyszer egy Eszkelföld – Ázsiában – Pataki Tamás interjúja Hakan Aydemirrel, Demokrata, 2024/15., április 10.)


„Meg kell értetnünk az emberekkel, hogy a kormány mit miért csinál, milyen nagyobb összefüggésekben gondolkodik, minek mi az értelme, és ez hogyan hat az egyének saját életére. Szokták mondani a hölgyekre, hogy érzékenyebbek a problémákra, ebben szerintem is erősebbek vagyunk.”

(A megértést kell szolgálnom – Szarka Sándor interjúja Vitályos Eszterrel, Demokrata, 2024/17., április 24.)


„Számos írásomban szerepeltek olyan figurák, akikről kiderül, hogy meg sem születtek, elvetették őket, esetleg csak a fantázia szülöttei. Rájöttem, hogy sok írásomban akaratlanul is a lét és nemlét határát kutatom, és azt a kérdést, hogy vajon min múlik, hogy valaki megszületik-e vagy sem. […] ha […] abortuszról hallok, szinte hisztérikus indulatba jövök.”

(Plüssbabák magányában – Ágoston Balázs interjúja Ungváry Zsolttal, Demokrata, 2024/20., május 15.)


„[Koppány] sem klasszikus értelemben vett pogány volt, hisz a bizánci kereszténységet képviselte. […] Ha történelmi távlatban nézzük, én is Istvánt választanám, mert a történelmünk bizonyítja az igazát. De ha ma kellene […] választanom, akkor lehet, hogy Koppány-párti lennék, hisz az örök Koppány a nemzeti identitást és nemzethez való tartozást képviseli.”

(Nagy-Magyarország a vén Európában – Pataki Tamás interjúja Varga Miklóssal, Demokrata, 2024/21., május 22.)


„Aláírták a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését. Közel két évtized után került újra nemzeti többségi tulajdonba Magyarország legfontosabb, stratégiai szempontból nélkülözhetetlen légikikötője.”

(Újra lobog a magyar szélzsák – Kovács Dániel, Demokrata, 2024/22., június 12.)


„»A leghihetetlenebb dolog az volt, hogy nemcsak elfordultam, hanem pontosan a megfelelő időben és a megfelelő mértékben« – mondta Donald Trump. »Ha csak félig fordulok, az agyam hátsó részét találja el. […] Annak az esélye, hogy tökéletesen forduljak, valószínűleg egytized százalék volt, úgyhogy nem kellene itt lennem…«”

(Egytized százalék – Bencsik András vezércikke, Demokrata, 2024/29., július 17.)

Korábban írtuk