Két teljes nap és három szakasz után elhagyta a mezőny Hollandiát, hogy áttekerjen Belgiumba, amely esős időjárással várta a bringásokat. A Valkenburgból induló 122,7 kilométeres táv eleje az Amstel Gold Race, a vége a Liege-Bastogne-Liege útvonalát érintette, az etapot nyolc emelkedő és 1840 méter szintemelkedés tette nehézzé.

Hirdetés

A mezőnyt a Liege egyik legnehezebb és leghíresebb emelkedője, a Cote de La Redoute rostálta meg, az SD Worx-Protime 22 esztendős magyar bajnoka – aki a szakasz korábbi részén csapatáért dolgozott – ekkor szakadt le az esélyesek csoportjáról, ám rövidesen vissza tudott zárkózni. Az U23-as világbajnok az utolsó felfelében még beállt vezetni sárga trikós és címvédő csapattársának, a Liege-Bastogne-Liege-en kétszer diadalmaskodó holland Demi Volleringnek, majd munkáját elvégezve leszakadt. A versenyre segítőként érkezett Vas bő nyolc és fél perc lemaradással az 53. helyen ért célba.

Az emelkedő komoly rostálást végzett a mezőnyben, az utolsó bő tíz kilométerre hárman maradtak elöl: Vollering mellett az összetettben tavaly harmadik lengyel Katarzyna Niewiadoma, illetve a hasonló karakterisztikájú viadalokat jól bíró holland Puck Pieterse volt ott az élbolyban. Ők hárman sprinteltek a sikerért, a diadal fél keréknyivel Pieterséé lett, aki a párizsi olimpia hegyikerékpáros versenyében – ahol Vas tizedik lett – technikai hiba miatt csúszott le a dobogóról. A második helyen célba ért Vollering minden riválisával szemben jelentősen növelte előnyét, még a harmadik helyen betekerő Niewiadoma lemaradása is nőtt az időjóváírás miatt, az üldözőcsoportnak pedig közel fél percet adott hármasuk.

Az egyhetes, nyolcszakaszos verseny csütörtökön a Bastogne és Amnéville közötti 152,5 kilométeres távval folytatódik, az előzetes várakozások alapján Vasnak ez az etap fekhet leginkább.

Korábban írtuk


Eredmények (a verseny honlapja alapján):
4. szakasz, Valkenburg-Liége, 122,7 km:
1. Puck Pieterse (holland, Fenix-Deceuninck) 3:12:28 óra
2. Demi Vollering (holland, SD Worx-Protime) azonos idővel
3. Katarzyna Niewiadoma (lengyel, Canyon//SRAM) a. i.
…53. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) 8:36 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Vollering 7:40:10 óra
2. Pieterse 22 másodperc hátrány
3. Niewiadoma 34 mp h.
…53. Vas 9:22 perc hátrány