Hirdetés

Mivel a kezdeményezés új fejlődési szakaszba lépett, a jelen lévő médiavezetők közös közleményben hangsúlyozták annak fontosságát, hogy az itt összegyűlt médiumok hasznosítsák együttes erejüket a közös fejlődésről és a kölcsönös előnyökről szóló történetek hatékony megismertetésére. „Létfontosságú, hogy elkerüljük az elfogultságot, az álhíreket és a félretájékoztatást, és törekedjünk a mélyebb kapcsolódásra” – tartalmazza a nyilatkozat. A Csengtui Kezdeményezés néven ismert közös nyilatkozat hangsúlyozza a médiaközösség elkötelezettségét a kölcsönösen előnyös interakciók erősítése iránt is. A média kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy világszerte segítse az országokat a modernizációban, a nyitott, befogadó és összekapcsolt világ felépítésében a közös fejlődés érdekében, és elősegítse az emberiség közös jövőjét hordozó tudatos és felelős közösség felépítését. „Amikor belépünk a kezdeményezés következő évtizedébe, a média együtt fog munkálkodni a Selyemút szellemének továbbadásán és továbbvitelén, megerősíti a Selyemút-barátságokat és hozzájárul a program magas színvonalú fejlesztéséhez. A média segíti a világ országait a közös modernizációban, valamint hogy nyitott, befogadó és összekapcsolt világot építsenek a közös fejlődés érdekében” – áll a nyilatkozatban.

A fórumon Su-lej Li, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Irodájának tagja és a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Sajtóhivatalának vezetője, egyben Hszi Csin-Ping elnök legfőbb tanácsadója hangsúlyozta, hogy bár az Övezet és Út kezdeményezés Kínából indult, projektjei globálisak, és az eredményekben és hatásokban a nemzetközi közösség is osztozik. „A nyitottság a kínai modernizáció egyik legfontosabb jellemzője. Kína készen áll arra, hogy megerősítse az együttműködést minden partnerrel, és elinduljon a mindenkinek magas színvonalú fejlődést hozó új úton” – jelentette ki a fórumon, amelyet a kínai média zászlóshajója, a People’s Daily és Szecsuán tartomány kormánya közösen szervezett.

Korábban írtuk

Adeniyi Olusegun, a Thisday napilap nigériai szerkesztőségének elnöke hangsúlyozta a média-együttműködés fontosságát egy olyan világ felépítésében, ahol az információ szabadon áramlik, a kultúrákat tiszteletben tartják és a fejlődés minden érintett javára szolgál. „Az ENSZ fenntartható fejlődési menetrendje hangsúlyozza a média fontosságát az együttműködés előmozdításában és a globális kihívások kezelésében. Afrikában a kínai–afrikai média-együttműködés több mint egy évtizede érezhető változást hoz” – jelentette ki Adeniyi Olusegun. Dicsérte a kínai médiaszervezeteket, például a Hszinhua hírügynökséget és a CCTV-t az afrikai médiumokkal való együttműködésükért.

Ali Szarmad, a pakisztáni Jang Media Group ügyvezető igazgatója szintén kiemelte, mennyire fontos, hogy a médiaszervezetek együttműködve tudósítsanak az Övezet és Út projektjeiről és azok közösségekre gyakorolt hatásairól. „Együtt kihasználhatjuk a média erejét, hogy ne csak láttassuk a világot olyannak, amilyen, hanem olyanná is formáljuk, amilyen lehet – közösséggé, amely közös jövőt biztosít az emberiség számára” – mondta.

Bencsik Dávid, a Magyar Demokrata hetilapot kiadó zárt körű részvénytársaság általános igazgatója nagy visszhangot kiváltó beszédében kiemelte, „elérkeztünk egy több központú világrendhez, és ennek az új világrendnek az egyik pillére a Kínai Népköztársaság, amely ma már meghatározza a világ gazdasági és politikai folyamatainak menetét”, elismerve Kínának a béke, a stabilitás és a barátság előmozdítására tett erőfeszítéseit Európában és szerte a világon.