Hirdetés

2016-os indulását követően a Sleep Token saját kiadásban megjelent kislemeze után a másodikat már egy cég vállalta fel. A csapatot körülvevő rejtély onnan ered, hogy tagjainak név szerinti bemutatása helyett az alapító énekes Vessel (valódi neve Leo Faulkner) mellett csupán római számmal jelölték a hangszerek kezelőit: II. dob, III. basszus, IV. gitár. A dobos társszerzőként is, egy vendégbasszusos pedig a stúdiómunkában segített, míg a többiek csak a koncerteken tűnnek fel, ahol arcukat felismerhetetlenné tévő maszkot viselnek, akárcsak az 1970-es évek végén Bruce Dickinson a Samson együttesben – onnan igazolt az Iron Maidenhez –, illetve arcfestést, mint a hírességek közül a Sleepknot, a Kiss, a Gwar és még sokan mások.

Bár a Sleep Token minden tagjáról megjelentek már polgári fényképek, Vessel szerint érdektelen, hogy maguk felismerhetők-e, mert ha rajtuk van az álarc, sokkal inkább a zenéjükre és annak üzenetére figyel a közönség. Ezt a kettősséget hangsúlyozta e sorok írójának Vincent Furnier, művésznevén Alice Cooper is 1997-ben, amikor kijelentette, hogy ő ugyan korosodhat, de zenekarának névadója, Alice soha.

Szinte lehetetlen felsorolni a zenei stílusokat, amelyekből – Vessel saját bevallása szerint – merítenek, de van közötük nu-metal, heavy metal, hip hop, gospel, alternatív, progresszív, techno, pop/rock. Ez olyannyira igaz, hogy sokszor még egy szerzeményükön belül is számtalan változat jelenik meg. E sokoldalúságra mi sem jellemzőbb, minthogy Whitney Houston I Wanna Dance With Somebody című sikerét a zenekarvezető csak zongorakísérettel énekli. Aki csak ezt ismeri tőle, el sem hiszi, hogy társaival milyen zúzásra képes máskor. A zenekart övező mítoszt csak fokozza, hogy vezetőjük nem egy beszédes típus, megalakulásuk óta mindössze kétszer nyilatkozott. A titokzatosságot lemezeik és koncertjeik csak fokozzák, nem véletlen, hogy az óriási londoni Wembley Arena összes belépőjét mindössze tíz perc alatt elkapkodták. Elismertségüket azonban nemcsak híveik száma, hanem a szakma véleménye is jelzi: 2023 májusában kategóriában elnyerték a „Best UK Artist” díjat.

Vessel szövegeinek meseszerűségét egyik álmával indokolja, amelyben neki dicsőséget ígérő ősi istenséggel találkozott. Másutt rúnajeleket használ, amelyek nemcsak a földi élet fizikális, hanem szellemi voltát is jelentik számára. Az említett beszélgetésben hangsúlyozta: „Azért vagyunk itt, hogy üzenetet közvetítsünk, megérintsük az emberek szívét és tudatalattiját, hiszen az nálunk is ugyanabból fakad, a hangok és érzések rezgésében gyökerezik.” Nem célja tehát, hogy általában más félórás koncertjeikkel törés-zúzásra késztesse a jelenlévőket, sokkal fontosabb számára, hogy a szinte teljesen sötét színpadképpel és több, csupán zongoraalapú lírikus tétellel – köztük a Missing Limbs és az Ascensionism – a gondolkodást, elmélyülést helyezze előtérbe. Nem véletlenül fejezi be koncertjeit az Európai Űrügynökség űrtávcsövének nevét viselő Euclid című dalával. Az ókori görög matematikus Euklidész a világegyetemet tanulmányozta, a maga módján Vessel is ezt teszi.

Korábban írtuk