Fotó: shutterstock.com (archív)
Victoria Nuland
Hirdetés

Mihail Zigar orosz újságírónak, a Dozsgy ellenzéki hírcsatorna volt főszerkesztőjének csütörtökön adott interjújában Nulandot arra kérték, hogy kommentálja azokat a híreket, amelyek szerint a Moszkva és Kijev között március végén, április elején 2022-ben zajló békefolyamat azután omlott össze, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök Ukrajnába utazott, és azt mondta Volodimir Zelenszkijnek, hogy a béke helyett folytassa a harcot.

„Viszonylag későn kezdtek el az ukránok tanácsot kérni, hogy merre tart ez a dolog, és világossá vált számunkra, világossá vált a britek számára, világossá vált mások számára is, hogy [Vlagyimir Putyin orosz elnök] fő feltétele el volt temetve ennek a dokumentumnak a mellékletében, amelyen dolgoztak” – mondta az orosz és ukrán delegáció által a legnagyobb török városban tárgyalt megállapodásról.

A javasolt békemegállapodás korlátozásokat tartalmazott arra vonatkozóan, hogy Kijev milyen fegyverekkel rendelkezhet, aminek következtében Ukrajna „alapvetően ki lenne herélve mint katonai erő”, míg Oroszországra nem vonatkoztak hasonló korlátozások – magyarázta a menesztett amerikai diplomata.

„Az emberek Ukrajnán belül és kívül is elkezdtek kérdéseket feltenni azzal kapcsolatban, hogy ez egy jó megállapodás-e, és ezen a ponton esett szét” – mondta Nuland.

Korábban írtuk

A Moszkva és Kijev közötti 2022 februári eszkaláció során Nuland mélyebb amerikai szerepvállalásra szólított fel a konfliktusban, és azt szorgalmazta, hogy Ukrajnát egyre kifinomultabb fegyverekkel szereljék fel. Idén februárban azonban a 63 éves politikus lényegében elismerte a Moszkva megfékezésére irányuló, hosszú ideje folytatott politikájának kudarcát, és a CNN-nek azt mondta, hogy a modern Oroszországról kiderült, hogy „nem az az Oroszország, amelyet mi akartunk”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.