„Európában nagy viták vannak az ukrajnai háborúról, és ennek kapcsán a magyar kormánynak különvéleménye van. A háborúban tűzszünetre van szükség, a béke elérése érdekében. Orbán Viktor útja diplomáciai próbálkozás volt, amik nélkül nem lehet elérni a tűzszünetet. Magyarország méreténél fogva nem tudja ezt egyedül elérni, de ha senki nem próbálja meg, nem is lesz előrelépés az ügyben”

– idézi Gulyás Gergelyt a Mandiner.

Hirdetés

A Budapest és Brüsszel közötti vitákról a miniszter azt mondta: őszinte beszédre van szükség Brüsszellel. A soros EU-elnökség kapcsán korrekt együttműködésre törekednek minden partnerrel, Orbán Viktor az egyedüli kormányfő, aki már korábban is EU tanácsi elnök volt. Gulyás Gergely ugyanakkor hangsúlyozta, hogy van egy szuverén magyar külpolitika, ami sokaknak nem tetszik Brüsszelben, de ezzel együtt tudunk élni.

Korábban írtuk

A miniszter a migrációs vitákkal kapcsolatban arról beszélt, az európai intézmények különböző döntéseikkel és ítéleteikkel arra kényszerítik a magyar hatóságokat, hogy beengedjék az illegális migránsokat. A magyar hatóságok viszont ebben az esetben Brüsszelbe szállítják őket.

Gulyás Gergely kiemelte, a migrációs hullámot csak úgy lehet megállítani, ha erős határvédelmet alkalmaznak. A tárcavezető emlékeztetett, már sok ezer ukrajnai menekült kapott menedékjogot Magyarországon, itt élhetnek, dolgozhatnak.

A miniszter elmondta, a magyar kormány álláspontja szerint a schengeni külső határokat meg kell védeni, ha ez nem történik meg, évente milliók fognak jönni Európába. Emlékeztetett: a szerbekkel való együttműködés nyomán az elmúlt időszakban töredékére csökkent a magyar-szerb határon való illegális belépési próbálkozások száma.

Gulyás Gergely német nyelvű nyilatkozatát alább tekinthetik meg:

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.