Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Axel Schmidt
Jörg Urban, az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt szászországi listavezetõje a párt eredményváró rendezvényén Drezdában 2024. szeptember 1-jén.
Hirdetés

A portál szerint a német uniós támogatások csökkentésére irányuló javaslat a Berlinben működő befolyásos Jacques Delors Központ (JDC) nevű agytröszttől származik, amelynek egyik korábbi EU-bizottsági tanácsadója, Luise Quaritsch azt javasolja, hogy

az AfD hatalomra kerülése esetén csökkentsék az uniós támogatásokat.

Azt írja: „A jobboldali populista és szélsőséges pártok Európa-szerte egyre nagyobb támogatottságot élveznek, és ennek következményei Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában is megmutatkoznak”.

Magyarország és Lengyelország esetében az EU már aktívan használta a „jogállamiság” eszközét, amely egy viszonylag új eszköz, amellyel Brüsszel 2020 óta tud fellépi a tagállamokkal szemben. Ez lehetővé tette, hogy Brüsszel befagyassza a Magyarországnak szánt milliárdos támogatásokat, hogy megpróbálja kiszorítani Orbán Viktor kormányát a hatalomból

– írta Luise Quaritsch.

A tanácsadó azzal érvelt, hogy egy ilyen eszköz nemcsak államok, hanem nemzeteken belüli régiókkal szemben is alkalmas lehet, azt írta, hogy Brüsszel „szinte minden eszközét felhasználhatja arra, hogy fellépjen egy szövetségi állam autoriter kormánya ellen”.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.