Fotó: Mudra László
Hirdetés

– A Concerto Budapest sokoldalúságának mércéje lehet az is, mennyire széles partnereinek a palettája. Bartók tükörben címmel folytatjuk közös programsorozatunkat a Magyar Zene Házával és Batta Andrással; évről évre számos vidéki koncertet adunk a Filharmónia Magyarországgal együttműködve; szoros kapcsolatot ápolunk a Cziffra Fesztivállal, a Haydneummal, a Virtuózokkal és a Nemzeti Filharmonikusokkal – mondta Devich Gábor, az együttes főigazgatója az évad bejelentő sajtótájékoztatón. – A zene összekapcsol, sőt közösséget is képes kovácsolni belőlünk. És mindezt élményalapon teszi, hisz a legnagyobb érzelmeink szavak nélkül élnek bennünk. Feladatunk és a felelősségünk: Össz-Hangot teremteni. A 2024/25-ös évad ennek a gondolatnak a jegyében zajlik majd – tette hozzá Keller András, a Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas főzeneigazgatója.

Szeptember 20-án és 21-én nagyszabású duplakoncerttel indítja az évadot a Concerto Budapest a Zeneakadémián. A két hangversenyen öt szólistát köszöntenek a színpadon: Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Fenyő László és Szűcs Máté is közreműködik az évadnyitó eseményeken, olyan közönségkedvencek megszólaltatásával, mint Beethoven C-dúr hármasversenye, Richard Strauss Don Quixotéja vagy Chopin f-moll zongoraversenye. Felcsendül még az Egmont-nyitány és Bartók Magyar képek című kompozíciója Keller András vezényletével.

Világsztárok a magyar tehetségekért

Szeptember 18-án 15 és 18 óra között Fenyő László kiemelkedő tehetségű csellistanövendékekkel foglalkozik a Concerto Mesteriskola keretében, majd a programsorozat következő állomásaként október 14-én és 15-én Szűcs Máté és Takács-Nagy Gábor tart ingyenes és nyilvános kamarazenei mesterkurzust tart a Concerto Budapest Páva utcai székházában.

– Mindent meg kell tennünk, hogy a fiatal tehetségek minél több aspektusból találkozhassanak a zenével. A Concertóhoz rendszeresen érkeznek világsztár szólisták, és úgy gondoltam, érdemes volna az ő tudásuk egy részét átadni a fiataloknak. Ne csak arról szóljon ezeknek a művészeknek a magyarországi jelenléte, hogy egy versenyművet fantasztikusan eljátszanak, hanem inspirálják a fiatalokat a tanításon keresztül – nyilatkozta a főzeneigazgató, aki sokéves zenekari és oktatói tapasztalata alapján álmodta meg a Concerto Mesteriskolát, mely az egyetemi oktatás szükséges és hasznos gyakorlati kiegészítője leendő és gyakorló muzsikusok számára. A 2024 tavaszán indult, rendkívüli népszerűségnek örvendő programsorozat a 2024/25-ös évadban folytatódik, s a részt vevő hallgatók száma az induláshoz képest folyamatosan növekszik: az előző évad utolsó alkalma, Augustin Hadelich kurzusa már teljes telt ház előtt zajlott, a látogatók több mint fele egyetemi hallgató volt. Az érdeklődők nagy száma igazolja, hogy a kiegészítő képzésekre valóban szükség van, s kirajzolódik, hogy a zenekarhoz érkező világsztárok mennyire elkötelezetten sorakoznak fel Keller András számára kiemelt fontosságú ügy, a magyar muzsikusnövendékek továbbképzése mögött. Jó hír, hogy a kurzusok nemcsak a szakmai közönség, hanem regisztrációhoz kötve az érdeklődő zenebarátok számára is ingyenesen látogathatóak.

Korábban írtuk

Pazar programok, fesztiválok, koncertek

A Concerto Budapest 2024/25-ös évada közönségkedvenc művekkel várja a publikumot, miközben fontosnak tartja a zeneirodalom kincseinek felkutatását és bemutatását is a hazai közönségnek. Richard Strauss Don Quixotéja, Haydn Tóbiás hazatérése című oratóriuma, Dvořák Új világ szimfóniája, Rachmaninov 2. zongoraversenye, Brahms Hegedűversenye, Csajkovszkij Rokokó variációi, a Patetikus szimfónia, vagy akár olyan kamaraművek, mint Schubert „A halál és a lányka” vonósnégyese, Brahms f-moll zongoraötöse, Schönberg Kamaraszinfóniája éppúgy szerepelnek a Concerto Budapest idei programjában, mint Philip Glass Double Concertója vagy Dubrovay László 3. Magyar rapszódiája. A már hagyományos Magyar Kincsek Ünnepe és a Mozart-nap mellett az idei évad tematikus napjainak szenzációja A Hegedű Ünnepe, mely januárban három teljes napon át, két különböző helyszínen vonultatja fel a magyar hegedűművészek krémjét. Műfaji találkozások, mesterek és tanítványok, világjáró sztárok sora jellemzi majd ezt a klasszikus zenei életet felpezsdítő fesztivált. A zenekar kétszer négy alkalmat magában foglaló Manó sorozatának tematikája: „Zenék térben és időben”. A rendkívül népszerű, délelőtt és délután is látogatható gyerekprogramok házigazdája idén is Iván Gábor lesz, és a közreműködők között ismét megtaláljuk a csöppségek nagy kedvencét, Méhes Csaba pantomimművészt. Természetesen Simon Izabella Hangfogó koncertjei is folytatódnak, hogy a 8-12 éves korosztály is közelebb kerülhessen a klasszikus zenéhez az összművészeti programokon keresztül.

Sztárok a középpontban

Angela Hewitt, Dina Ivanova, Gidon Kremer, Giedrė Dirvanauskaitė, Jevgenyij Koroljov, Arvid Engegård, Anthony Marwood, Szergej Krilov, Pierre-Laurent Aimard, Mihail Pletnyov, Marc Bouchkov, Ljupka Hadzi-Georgieva, Szergej Nakarjakov, Bernhard Berchtold – ha csak néhány nevet ki akarunk emelni a nemzetközi sztárfellépők sorából, mellettük világjáró magyar muzsikusaink legjava is képviselteti magát a Concerto Budapest következő évadának koncertjein: Balázs János, Baráti Kristóf, Berecz Mihály, Bogányi Gergely, Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Lukács Miklós, Miklósa Erika, Perényi Miklós, Pusker Júlia, Sebestyén Miklós, Szűcs Máté, Takács-Nagy Gábor, Várdai István, Várjon Dénes, Vashegyi György és Vörös Szilvia is a zenekar visszatérő vendégművészeként lép pódiumra. Gidon Kremer visszatérése azért is külön öröm a zenekarnak, mert a Kremerata Balticával a 2019 decemberében adott közös koncertjük közvetítése a Mezzo TV-n 2020-ban elnyerte az egyik legjelentősebb televíziós verseny, a Velencei Tévéfesztivál Arany Oroszlán-díját Szabó Stein Imre rendezésében. A Concerto Budapest a tehetséggondozásban is nagy szerepet vállal évről évre, az idei évadban is fellép a zenekarral Abouzahra Amira és testvére Abouzahra Mariam, Teo Gertler és Kelemen Gáspár, a Hegedű Ünnepén fellép a Bartók világverseny győztese, Lilia Pocitari is. A zenekar kiváló szólistái is feltűnnek a Zeneakadémia színpadán: Kaczander Orsolya, Klenyán Csaba, Környei Zsófia, Szilágyi Szabolcs, Mohai Bálint, Tóth Bálint és Tabányi Tibor személyében.