Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök a mobilgátak telepítését ellenőrzi Visegrádon 2024. szeptember 16-án
Hirdetés

A Szigetközt már elérte az árvíz, hétfőn már Mosonmagyaróváron a Lajtán a legmagasabb, harmadfokú készültség mellett dolgoztak a szakemberek és az önkéntesek. Kedden Budapestet is eléri az ár; a miniszterelnök szerint a mostani áradás nem rejt magában nagyobb veszélyt, mint a 2013-as, amikor a most vártnál fél méterrel magasabban tetőzött a Duna.

„A helyzet komoly, mert nagy mennyiségű víz érkezik Magyarországra, és három veszélyes helyszín is van: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest. Ugyanakkor a veszély mértéke nem nagyobb, mint 2013-ban volt. Tehát nem példátlan a feladat, amelyet most is meg kell oldanunk”

– mondta Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs ülését követően, amit a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központjában tartottak. A törzs a héten minden reggel összeül.

Korábban írtuk

Az intő jel, hogy Budapest a miniszterelnök szerint is kritikus pontja a védekezésnek. Karácsony Gergely főpolgármester az évtized árvizeként jellemezte a Budapest felé hömpölygő vízmennyiséget és beszámolt arról is, hogy miként készülnek annak fogadására, harmadfokú készültség mellett.

„A vízügyi szakemberek már a hétvégén több védelmi intézkedést is tettek: kifolyókat és zsilipeket zártak le, a víztermelő létesítményeket felkészítették a biztonságos árvízi üzemre, továbbá kikötőpontokat is kiépítettek. A Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezést segítő alvállalkozókkal közösen egymillió homokzsákról gondoskodik Budapest árvízvédelméről. Ebből mintegy 800 ezret a Margit-szigeten kell majd felhasználni”

– mondta Karácsony Gergely.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Járókelők a megáradt Duna partján Budapesten, a lezárt Idősebb Antall József rakparton 2024. szeptember 16-án

A legfrissebb előrejelzések szerint a Duna kedden délelőtt éri majd el az alsó rakpartot a fővárosban. Hétfő este 8 órától a budai és a pesti alsó rakpartot is lezárták az árvíz elleni védekezés részeként. Az ott parkoló autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság el fogja szállítani. Ezzel azonban még nincs vége a lezárások sorának; kedden reggel 8-tól már a Margitsziget védett övezetébe is csak a védekezésben részt vevők hajthatnak majd be, de korlátozni fogják a gyalogosforgalmat is a sziget déli részén, csakúgy, mint a rakparti villamosok forgalmát is. Szintén forgalomkorlátozás van érvényben a Nánási–Királyok útján, ahová folyamatosan szállítják a háttöltés kiépítéséhez szükséges agyagot – ismerteti a Metropol.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai dolgoznak az árvíz elleni védekezésen a Margitszigeten 2024. szeptember 16-án

Amennyiben eléri a nyolcméteres vízszintet a Duna, úgy a Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre lesz majd szükség a fővárosban, de ezt majd csak csütörtökre várják a szakemberek. Budapesten a hétvégén tetőzhet a vízszint, várhatóan 30-40 centiméterrel a 2013-as szint alatt.

A teljes cikket a Metropol oldalán olvashatják.