„Vasárnap több mint 400 haldokló fecskét próbáltak megmenteni a Sóstó Vadvédelmi Központban, de csak 40 százalék élte túl az éjszakát” – nyilatkozta a 444-nek Csete Gábor természetvédelmi szakértő.

Hirdetés

Délelőtt óta legalább 150 madarat vittek be hozzájuk, és hamarosan érkezik újabb 800 példány. Zömében fecskékről van szó, amelyek a hideg időjárás miatt teljesen kimerültek, átfagytak és nem jutnak élelemhez sem.

„Sok állat az utolsó pillanatban kerül be, rajtuk már nem tudunk segíteni. Van, hogy behoznak egy doboznyi madarat, és a 60-ból már 30 sem él. Az élő madarak közben kapaszkodnak a holtakba, mert próbálják melegíteni magukat. Szívszorító, ami történik.”

A mindmegette.hu portál azt írja, mivel a fecskék különösen érzékenyek a hideg, szeles, esős időre, ezért ebben az időszakban komoly veszély fenyegeti őket, ugyanis a szélsőséges időjárás miatt meg kellett szakítaniuk a vonulásukat.

A Zabarért Egyesület munkatársai arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben a fecskéknek sikerült védett helyen elhelyezkedniük, akkor hagyják őket pihenni. Az oldal az óvatos vezetésre is felhívja a figyelmet, mivel az elmúlt napokban sok fecske repült ablaknak, és még többet ütött el autó, mert alacsonyan szálltak, vagy legyengülve ültek az utak mellett.

Korábban írtuk

A Magyar Madártani Egyesület közösségi oldalán azt írta, nagy segítséget jelenthet a fecskéknek a nyitva hagyott garázs, melléképület, lépcsőház vagy istálló. Tartós esőben, illetve éjszakára be lehet zárni a madarakat, így a fecskék melegben tudják átvészelni a rossz időt. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is nagy segítséget lehet nyújtani.

A témában írt korábbi cikkünket IDE KATTINTVA olvashatják.