Németország hétfőtől hat hónapra visszavezeti az ellenőrzéseket az összes határán. Ez azt jelenti, hogy Franciaországból, Luxemburgból, Hollandiából, Belgiumból és Dániából való átlépés a szokottnál lassabb lehet. Az ellenőrzések kiegészítik a Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Svájccal közös határokon már meglévő korlátozásokat – emlékeztet cikkében a Mandiner.

Hirdetés

A változás minden utazót érinteni fog, szeptember 16-tól bárki, aki közúton vagy vasúton Németországba lép, ellenőrzésre számíthat, ami megnövelheti az utazási időt.

Az EU-nak jelenleg nem elég erős a külső határvédelme

Németország a schengeni övezet közepén fekszik, azaz minden szomszédos országából akadálytalanul be kell engednie az utazókat. A Schengeni Egyezmény értelmében azonban rövid időre ezt fel lehet függeszteni, ha a szabad beutazás veszélyt jelent az államra.

Nancy Faeser belügyminiszter az intézkedést a nemzetbiztonság megerősítésével és az irreguláris migráció elleni szigorú fellépéssel magyarázta. A politikus szerint erre azért van szükség, mert az Európai Uniónak jelenleg nem elég erős a külső határvédelme.

Korábban írtuk

„A legújabb határintézkedések célja az illegális migráció további korlátozása, valamint az iszlamista terror és a súlyos bűncselekmények által jelentett akut veszélyek elleni védelem”

– idézte a Világgazdaság a belügyi vezetőt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebook-bejegyzésben üdvözölte a lépést:

„Németország úgy döntött, hogy szigorú határellenőrzést vezet be az illegális migráció megállítása érdekében. Scholz kancellár, üdv a klubban!”

Dominóhatást válthat ki az intézkedés

Szakértők szerint ha Európa legerősebb gazdasága és egyben az Európai Unió legmeghatározóbb tagállama valóban bevezeti a határai teljes kontrollálását, akkor az dominóhatást válthat ki és az országok sorra zárhatják le a határaikat a menedékkérők előtt.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter azonnal reagált a német határellenőrzés kiterjesztésére. Ausztria nem fogad be olyan személyeket, akiket a német határról fordítanak vissza. Karner indoklása szerint, ha olyan embereket küldenek vissza, akik másik tagállamban indították el a menedékkérelmüket, akkor hivatalos eljárást kell indítani és a másik ország beleegyezése is szükséges az intézkedés előtt.

Mihamarabbi egyeztetést kezdeményezett Donald Tusk

Donald Tusk lengyel kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a német tervet, úgy véli, hogy a szigorú ellenőrzések a schengeni megállapodás „de facto nagymértékű felfüggesztéséhez” vezet. Tusk mihamarabbi egyeztetésre hívta az egyezmény részes államait.

Bartlomiej Sienkiewicz lengyel európai parlamenti képviselő kezdeményezte az illetékes parlamenti bizottság összehívását, valamint kijelentette,

„Nem engedhető meg, hogy az EU elmarasztalja Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, amiért tiltakozik az uniós migrációs politika ellen, és azzal fenyeget, hogy migránsokkal teli buszokat küld Brüsszelbe, és egyúttal szemet huny afelett, hogy a közösség egyik legnagyobb tagállama lezárja a határait.”

A 2015-ös migrációs hullám óta más államok is vezettek be ideiglenesen határellenőrzést a schengeni övezetben, így Ausztria és Szlovénia is. Osztrák szomszédunk november közepéig ellenőrzi a Magyarországgal, Szlovéniával, Szlovákiával és Csehországgal közös határait, főként az embercsempészet visszaszorítására.

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.