A miniszter szerint a sérültek közül mintegy kétszáznak válságos az állapota. A sérültek közül sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is hírügynökségek jelentése szerint.

Hirdetés

Ziad Makari tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig „veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról”, amelyet „a (Gázai övezeti) háború jelentős, Libanonnal szembeni kiterjesztésére vonatkozó fenyegetések kísértek”.

A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia szintén Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért”.

A Hezbollah egyúttal közölte, hogy a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah nem sérült meg.

Korábban írtuk

Beszámolók szerint Libanonban szinte mindenütt történtek ilyen robbanások kedden, azonban az esetek többsége a Hezbollah ellenőrzése alatt álló területekre, így Bejrút déli kerületeire összpontosult.

Izrael egyelőre nem reagált az ügyben, röviddel a robbanásokat megelőzően az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a politikai vezetés „drámai egyeztetéseket” folytat.

A Gázai övezetben működő Hamász palesztin terrorszervezet úgyszintén Izrael agressziójának, olyan eszkalációnak nevezte a történteket, amely mindössze Izrael „kudarcához és vereségéhez” fog vezetni.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője a Hezbollah és Izrael konfliktusának elmérgesedésre figyelmeztetett.

„Ezek a fejlemények rendkívül aggasztóak, különösen hogy rendkívül robbanásveszélyes környezetben történtek” – húzta alá Dujarric.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt köze a történtekhez, előzetesen nem tudott erről semmit és információkat gyűjt az incidensről. Miller egyben leszögezte, hogy civilek nem lehetnek legitim műveleti célpontok.

Miller ugyanakkor óva intette a teheráni vezetést minden olyan cselekménytől, amely tovább ronthatna az amúgy is feszült helyzeten.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a személyhívók összehangolt felrobbantását terrorcselekménynek nevezte, s szintén Izraelt tette felelőssé. Abdalláh Buhabib ügyvivő libanoni külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében részvétét nyilvánította ki és Irán segítségét ajánlotta fel a teheráni külügyi tárca közleménye szerint.