A brüsszeli közlemény szerint két-két repülőgépet Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Görögország ajánlott fel a portugáliai erdő- és bozóttüzek oltására azt követően, hogy a nyár folyamán Portugália immáron második alkalommal aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát.

Hirdetés

A veszélyhelyzeti reagálási tartalékot kezelő EU-program, az úgynevezett rescEU flottájához és az Európai Polgári Védelmi Alaphoz tartozó repülőgépek üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi kiadásokat az Európai Bizottság biztosítja – jegyezték meg.

Korábban írtuk

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki kijelentette: az EU teljes szolidaritást vállal Portugáliával.

Az Európai Unió 24 órában elérhető Vészhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC) egy összekötő tisztet is kirendelt a portugál hatóságok támogatására. Az ERCC figyelemmel kíséri a helyzetet és koordinálja a segítségnyújtást – tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Unió idén már két alkalommal nyújtott segítséget Portugáliának, illetve az országhoz tartozó Madeira szigetének erdőtüzek oltásához. Az idei év tűzvészeire felkészülve az EU megerősítette az uniós polgári védelmi mechanizmus kapacitásait, így az jelenleg 28 repülőgéppel és négy helikopterrel rendelkezik. Emellett több mint 560 tűzoltó áll készenlétben 12 tagországból Európa-szerte, hogy szükség esetén segítséget nyújtson a helyi hatóságoknak.