A közel-keleti helyzettel foglalkozó EP-vitán Janez Lenarcic hangsúlyozta, ez idáig több mint 41 ezer embert öltek meg, és további 95 ezer sérült, vagy sebesült meg a Gázai övezetben. Mintegy kétmillió ember kényszerült elhagyni otthonát, és legkevesebb 495 ezer ember szembesül élelmiszerhiánnyal.

Hirdetés

„Azonnali tűzszünetre, a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására, a civil lakosság egészének védelmére van szükség Gázában” – fogalmazott.

Az uniós biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a harcok továbbra is akadályozzák a humanitárius segítséget nyújtók munkáját. Szomorúnak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Gázai övezetben globális szinten is példátlan számban halnak meg humanitárius dolgozók és ENSZ-munkatársak.

„A humanitárius munkásoknak védelemben kell részesülniük a vonatkozó nemzetközi jogszabályok értelmében, és nem válhatnak a politikai játszmák eszközévé. Izraelnek kötelessége annak biztosítása, hogy a rászorulók hozzáférjenek a segítséghez” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Közölte: Ciszjordánia és Jeruzsálem keleti része is az erőszak áldozatává vált, ahogy egyre több a terrorista támadás Izrael ellen.

„Próbálunk megoldást találni a sürgető problémára, ahogy a kétállami megoldással, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásával kapcsolatos munkát is támogatjuk annak érdekében, hogy megszülethessen a két egymás mellett békésen létező Izrael és Palesztina” – fogalmazott.

Az EU a politikai folyamat folytatásán munkálkodik, és kész valamennyi politikai szereplővel együttműködni a cél elérése érdekében – tette hozzá beszédében az uniós biztos.

Borvendég Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom európai parlamenti képviselője a vita során elmondott felszólalásában azt monda: akárcsak az orosz-ukrán háborúban, a gázai konfliktusban is azonnali tűzszünetre, majd békére van szükség.

„Nem vonjuk kétségbe Izrael jogát az önvédelemre, de a gázai megszállás és a megtorló katonai akciók során végzett izraeli népirtás semmilyen önvédelmi joggal nem magyarázható” – fogalmazott.

Szavai szerint miközben az orosz-ukrán konfliktust szinte élőben közvetíti a nyugati média, a palesztin civilek szenvedéseinek a töredékét sem mutatja be. Pedig – mint kiemelte – az emberi jogok és az emberi élet védelme bőrszíntől, vallástól és származástól függetlenül mindenkit megillet.

Az EP-képviselő kijelentette: Izrael évtizedek óta megsérti a nemzetközi jogot és az emberi jogi egyezményeket. Kétállami megoldás előmozdítása helyett háborút folytat az önrendelkezéséért küzdő palesztin néppel.

„Felszólítjuk az Európai Unió felelős szerveit és az ENSZ-t, hogy vessenek véget a mészárlásnak, és lépjenek fel a béke érdekében” – tette hozzá felszólalásában az EP-képviselő.