Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Dugó az Erzsébet híd pesti hídfőjénél
Hirdetés

Fidesz: Ösztönözzék tömegközlekedésre az autósokat!

Az árvíz miatt le kellett zárni a rakpartokat, emiatt lelassult a közlekedés Budapesten, írta a Fidesz budapesti elnöke. Szentkirályi Alexandra arra kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, „tegye lehetővé, hogy a BKK járatait mindenki ingyenesen használhassa a rakpart lezárása idejére, ezzel ösztönözve az autósokat, hogy a közösségi közlekedést válasszák.”

Könnyen belátható, hogy ha az egyre drágább vonaljegyek megváltása helyett ingyen utazhatnának az autóval közlekedők, többen választanák a tömegközlekedést. Ugyan a bérletek ára csökkent, viszont aki csak a jelenlegi helyzetben, pár napig vagy egy hétig használná a BKK járatait, azoknak nem feltétlenül éri meg bérletet váltani.

Vitézy Dávid helyre tette Gyurcsányt

Gyurcsány Ferenc azt követeli, hogy az árvíz miatt azonnal engedje vissza a Főváros az autókat a Lánchídra. Ez azonban az LMP fővárosi listavazatője szerint teljes félreértése a mostani helyzetnek.

Vitézy Dávid felidézte a 2013-as árvíz idején meghozott rendkívüli intézkedéseket. „Azt tettük, amit egy ilyen volumenű lezárás kapcsán egyedül tenni lehet: mindenkit a közösségi közlekedés igénybe vételére kértünk, és rendkívüli buszsávokat jelöltünk ki minden torlódó szakaszokon, akár a Dunától távolabbi pontokon is, ahol a buszok számára ez szükséges volt. Megerősítettük és sűrítettük a közösségi közlekedést, a metrókat, a legfontosabb villamos- és buszjáratokat – még a régi villamosok is visszatértek sok év szünet után a nagykörútra ekkor, csak hogy sűrűbb lehessen a menetrend.”

Korábban írtuk

Szerinte a közösségi közlekedés megerősítése az egyetlen helyes válasz most is, Vitézy Dávid abban bízik, hogy erre készül a Főváros és a BKK.

„Ha a DK javaslata szerint a Lánchídra visszaengednénk az árvíz miatt a közúti forgalmat, csak egyet érnénk el: még nagyobb dugó lenne, és a 16-os, 105-ös, 178-as, 210-es, 216-os buszok is a dugóban vesztegelnének.”

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Áll a sor az Alagútban a Lánchíd felé

Valódi megoldások

A Fidesz megoldása, miszerint az ingyenes tömegközlekedés vonzó alternatíva lenne az autóval közlekedők számára, valamint a Tarlós István városvezetése idején alkalmazott megoldások, miszerint sűrűbben járjanak a buszok, villamosok, metrók, ezek mellett a jelenlegi vezetésnek érdemes lenne erősen megfontolnia a teljesen kihasználatlan, egész forgalmi sávot elfoglaló kerékpársávok (ideiglenes) megszüntetését. Ezek amellett, hogy fölöslegesen szélesek, a buszok haladását is akadályozzák. Ezek felszámolásával segíteni lehetne a haladást a József körúton, az Üllői úton, a Váci úton, a Baross utcában, a Bartók Béla úton és még számos más fontos útszakaszon.