Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Magyarország „az a sajátos hely”, ahol egyszerre van árvíz és aszály. „Abszurd”, hogy miközben az ország védekezik a víz ellen, víz kellene a földekre – tette hozzá. Meg kell fogni a tározókban a vizet és ha szükséges, akkor ezekből a tározókból kell öntözni – vázolta fel megoldási javaslatát az ellenzéki politikus.

Hirdetés

Úgy fogalmazott, hogy „utoljára víztározókat még az én kormányom időszakában építettünk”, a Vásárhelyi-terv keretein belül. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a szakértők szerint nagyjából négy-ötmilliárd köbméternyi vizet kellene megfogni, amit egy körülbelül 800-1000 milliárd forintos beruházással lehet megvalósítani.

A szakértők ugyanakkor azt is mondják, hogy mintegy 400-500 milliárd forintot lehetett volna megtakarítani, ha az aszály idején „tudtunk volna öntözni”, vagyis a víztározók ára két év alatt „visszajön” – emelte ki. Új Vásárhelyi-terv kell, víztározókat kell építeni – foglalta össze véleményét.

Korábban írtuk