„Ilyen hivalkodóan törekedni arra, hogy ne vegyék komolyan az orosz elnök kijelentéseit, abszolút rövidlátó és szakszerűtlen lépés” – mondta a Kreml szóvivője.

Hirdetés

Peszkov Jens Stoltenberg NATO-főtitkár előző napi, a brit The Times napilapnak adott interjújára reagált, amelyben a tisztségviselő azt mondta, nem jelentené a „vörös vonal” eszkalációval járó átlépését, ha Kijevnek megengednék, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal mélységi csapásokat mérjen Oroszország belsejére. Stoltenberg ehhez még hozzáfűzte, hogy támogatja azokat az országokat, köztük Nagy-Britanniát és Franciaországot, amelyek szerint Ukrajnának lehetővé kell tenni ilyen eszközök bevetését.

Az orosz szóvivő az elhangzottakat azzal hozta összefüggésbe, hogy Stoltenberg hamarosan távozik posztjáról, és nem lesz felelős a kijelentéseiért.

Putyin a múlt héten azt hangoztatta, hogy a nagy hatótávolságú precíziós nyugati fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben. Az orosz elnök szerint ugyanis az ukrán hadsereg önállóan nem képes ilyen fegyverekkel csapást mérni, mert ez csak amerikai és uniós műholdak segítségével, valamint a repülési feladatoknak az ezekbe a rakétarendszerekbe való betáplálásával lehetséges, amit csak NATO-országok katonái tudnak elvégezni. Arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat közvetlen bekapcsolódása megváltoztatja az ukrajnai konfliktus lényegét, Oroszország pedig kénytelen lesz az így kialakult fenyegetésekre reagálni.

Peszkov kitért a személyi hívók libanoni tömeges felrobbanásának ügyére. Hangot adott álláspontjának, miszerint az incidens nyomán a helyzet kezelhetetlenné válhat. Közölte, hogy orosz szakemberek tanulmányozni fogják a történtek okait, hogy kizárják a hasonló esetek megismétlődését.

Korábban írtuk