Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen számolt be előretörésről. A harkivi és a donyecki régióban 17-ben nevezte meg az orosz erők által visszavert ellentámadások számát, Kurszk megyéből pedig négy támadási, és ugyancsak négy, a határon át tervezett betörési kísérlet meghiúsításáról adott számot. A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 2050 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszk irányában pedig több mint négyszáz.

Hirdetés

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között öt lőszerraktárt, öt páncélozott harcjárművet, három külföldi gyártmányú 155 milliméteres vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők 13 rakétáját, továbbá 66 drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe benyomuló ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között két harckocsit – egyikük egy német Leopard volt -, öt gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott személyszállító járművet és 15 páncélozott harcjárművet veszítettek. A Moszkvában kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán fél az augusztus 6-án indított támadás során több mint 14600 embert, 121 harckocsit, 50 gyalogsági harcjárművet, 92 páncélozott személyszállító járművet, 758 páncélozott harcjárművet, 457 gépkocsit, 107 tüzérségi löveget és 28 sorozatvetőt veszített.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Tver megyében 13 ember kórházi ápolásra szorult a pilóta nélküli repülőszerkezet okozta sérülése miatt.

Korábban írtuk

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán közölte, hogy büntetőeljárást indított Jordan O’Brien új-zélandi „zsoldos” ellen több, a kurszki régióban elkövetett bűncselekménye miatt. O’Brient egybek mellett gyilkosságokkal és gyilkossági kísérletekkel, terrorcselekményekkel, szándékos rongálással, törvénysértő fegyverbirtoklással és az államhatár illegális átlépésével vádolják.