Rövid időn belül Németországban, Ausztriában és Magyarországon is összehangolt támadást indítottak Közép-Európa legjelentősebb tehetséggondozója, a Mathias Corvinus Collegium ellen – a szálak Soros Györgyig vezetnek.

Hirdetés

Kiszivárgott egy emailváltás, amelyben Berlin elit üzleti iskolája, az ESMT arról érdeklődik a német külügynél, hogy miként kell értékelni az MCC-t. A válasz Julia Grosstól, Németország budapesti nagykövetétől érkezett:

Az MCC a kormánypárt, a Fidesz kádergyára, egy propagandaiskola.

Aktív és hatékony propaganda az MCC-től

A levelet a Correctiv tette közzé, ám a lap maga is azonnal a saját narratívája szerint kezdte keretezni a történteket, hiszen az első bekezdésben azt állítja, hogy Orbán Viktor „sokat kritizált jobboldali populista”. A portált a Spiegel oknyomozó riportja alapján Soros György alapítványa finanszírozza, kapott már például 100 ezer eurót annak érdekében, hogy leleplezze „a Facebookon terjedő álhíreket” – mármint azokat, amelyek a baloldali narratíva szerint álhírek.

Korábban írtuk

A Correctiv a nagykövet értékeléséből további részleteket is közölt, a diplomata megírta, hogy az MCC-nek sikerül a németül beszélőket a konzervatívtól a nagyon konzervatívig vonzani, aktív és hatékony propagandát folytat.

A külügyminisztérium eközben jelentésében leszögezte, reményei szerint a németországi tanulmányok jelentős hatással lesznek a magyar diákokra, és kihozzák őket „a Fidesz buborékjából”.

Európa top egyeteme támogatja az együttműködést

Az ESMT – amit olyan cégek támogatnak, mint a BMW, a Lufthansa és a Deutsche Bank – válaszában megvédte az MCC-vel kötött partnerséget, amelynek hála a magyar diákok ösztöndíjjal, térítésmentesen tanulhatnak Európa egyik legjobb egyetemén.

Nem ez az első alkalom, hogy Németországban megpróbálják ellehetetleníteni az ESMT és az MCC együttműködését: a Tagesspiegel szerzője például a szerződés azonnali felbontását követelte, amelyben támogatóra talált Michael Roth személyében – a szociáldemokraták politikusa szerint az MCC „nem illik a szabad Berlinhez„.

Sőt, nem „csak” az intézményeket, a világhírű szakértőket is támadás érte: az állami pénzből működő Német Nemzetiségi Akadémiai Alapítvány vezetősége megijedt egyetlen liberális újságírótól, ezért nem engedte, hogy ösztöndíjasa, a Magyarországgal és az MCC-vel értékközösséget vállaló Werner J. Patzelt professzor a konzervativizmusról tartson előadást.

A szivárványzászló hiánya zavarta őket

Németországhoz hasonlóan Ausztriában is minden létező fronton megpróbálják akadályozni az MCC munkáját, ehhez pedig nem válogatnak az ürügyek kiválasztásában. A nemrég még egyszerű programfüzetként működő, mára az NGO-k által pénzelt baloldali propagandalappá váló Falter is többoldalas cikket szentelt az MCC-nek, amelyben a „szokásos” vádakat fogalmazza meg: a Putyin-barát magyar kormány szócsöve, amely olyan országban működik, ahol nincs demokrácia, egyébként meg Orbán Viktor narratíváját visszhangozza.

A Falter – amely tehát korábban a mozi- és színházműsorra fókuszált – profilja nagyot változott az elmúlt években, járt náluk személyesen Soros György, és számtalan cikk született a Soros-alapítványok helyzetéről: a keretezés alapján mindenki jól jár, aki pénzt kap tőlük, és önsorsrontó, aki nem kíván együttműködni velük.

Egy másik osztrák liberális lap, a Der Standard korábban kiakadt azon, hogy az intézmény alapítása óta érvényben lévő szabályoknak megfelelően nem tűzték ki a szivárványzászlót az MCC által megvásárolt Modul Egyetem bejáratánál. Az MCC kuratóriumi elnöke, Orbán Balázs akkor úgy reagált: az egyetem nem az identitáspolitika és a genderpropaganda színhelye.

Később a Die Presse is írt egy rémesen egyoldalú összefoglalót, amivel megpróbálta az osztrákokat riogatni, a szerző szerint ugyanis ki kell űzni Bécsből Orbán Viktor „trójai falovát”. Arra azért a lap is felhívta a figyelmet, hogy az MCC agytrösztként, ügyes befektetésekkel egyre nagyobb befolyásra tesz szert a régióban, valamint Európa szívében, Brüsszelben is, az ultrakonzervatív világnézete pedig Ausztria konzervatívjaira is hatással van.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.