Siklós Gabriella elmondta, Pilismaróton például 100 bordás megtámasztást készítettek a töltés megerősítése érdekében, ehhez 125 ezer homokzsákot és 4000 négyzetméternyi fóliát használtak fel eddig.

Hirdetés

Közölte, az átlagosnál várhatóan lassabban vonul majd le az árhullám. Egy nagyobb árhullám esetében ez általában 5-8 nap, de várhatóan ez most tovább fog tartani.

Jelentősebb csapadék nem várható a Duna vízgyűjtő területein a közeljövőben, de az Ausztriában hullott hó olvadása lassítani fogja az árhullám levonulását. Emiatt nem várható egy második árhullám, de az apadás jóval lassabb lesz, így a töltéseket tovább éri majd a víznyomás, vigyázni kell az „állékonyságukra” – tette hozzá.

A szóvivő kiemelte, nyilvánvalóan fontos az árhullám tetőzése, de vízügyes szempontból az utána következő időszak még nehezebb, mivel meggyengülhetnek a töltések, csurgások, fakadó vizek, buzgárok jelenhetnek meg, amelyeket fontos észrevenni.

Korábban írtuk

Fontosnak nevezte, hogy a töltések ne kapjanak pluszterhelést, ezért azt kérte az emberektől, hogy ne járkáljanak a gátakon.

A mosonmagyaróvári helyzetről szólva Siklós Gabriella azt mondta, sikerült a megfelelő időt eltalálni a Lajta-tározórendszer megnyitására, ennek köszönhetően Hegyeshalomnál már a szerda reggeli órákban csökkent a vízmennyiség, majd stagnálást figyeltek meg, de még mindig komoly munka folyik, mert az első tetőzés Nagybajcsnál csütörtökön várható majd.

Beszámolt arról, hogy éjszaka a Szigetközben csurgásokat észleltek, ezeket körbevédték homokzsákokkal, Vámosszabadiban pedig „elfogtak egy buzgárt”.

A budapesti helyzetről azt mondta, kedd este 22 órakor érte el a 645 centiméteres vízállást a Duna, ez az alsó rakpart szintje, szerda reggelre pedig 680-685 centiméterre emelkedett a folyó. A tetőzést Budapesten szombatra várják 850 centiméteres vízállás körül, tehát a szint várhatóan a 2013-as 891 centiméter alatt marad – fűzte hozzá.