Fotó: MTI/EPA/PAP/Michal Meissner
Árvíz elmosta híd a dél-lengyelországi Opolei vajdaságban fekvõ Glucholazyban 2024. szeptember 18-án.
Hirdetés

„Amikor német katonákat látnak (lengyel területen), arra kérem önöket, hogy ne essenek pánikba. Ez segítség. Csak hogy ne legyenek kétségeik!” – mondta Tusk. Németország területvédelmi egységei készségüket fejezték ki, hogy segítséget nyújtanak Lengyelországnak az árvíz elleni küzdelemben – magyarázta a kormányfő.

Donald Tusk szólt arról is, hogy egy 30 fős, nehéz műszaki eszközökkel felszerelt, amerikai katonákból álló csoport már segítséget nyújt az elemi csapás elleni fellépésben.

Tusk arra is figyelmeztetett, hogy egy ismeretlen, hamis rendszámú személygépkocsival közlekedő, katonai egyenruhát viselő férfi olyan álhíreket terjeszt a térségben, melyek szerint hamarosan fel fogják robbantani a gátakat. A hatóságok keresik az illetőt, de addig is, amíg el nem fogják, arra kérte a lakosságot, hogy ne dőljenek be az álhírnek.

Lengyelország déli és délnyugati részén, a Sziléziai, Alsó-sziléziai és Opolei vajdaságokban kiterjedt áradások keletkeztek, mivel a Nysa (németül Neisse) folyó, az Odera balparti mellékfolyója a heves esőzések nyomán kilépett medréből.

Korábban írtuk

Huszonhét év óta a mostani a legsúlyosabb árvíz a térségben. A rendőrség szerint hét ember halt meg. Klodzko központja és a cseh határhoz közeli Jelenia Góra egy része víz alá került. Több mint 4 ezer embert menekítettek ki az árvízövezetben lévő településekről, négy vajdaságban 600 iskolát zártak be.

Szeptember 16-án a varsói kormány 30 napos katasztrófahelyzetet hirdetett a Sziléziai, az Alsó-sziléziai és az Opolei vajdaság 24 járásában.