Kiemelte, hogy a kutatásban szereplő adatok szerint az ágazat továbbra is az egyik legkiemelkedőbb szerepet játssza a hazai gazdaságban. Ennél örvendetesebb hír – tett hozzá az államtitkár, hogy a szektor foglalkoztatási súlya az előző kutatás óta több mint negyedével nőtt, így a digitális gazdaság összesen mintegy 935 ezer munkavállalónak biztosított közvetlen vagy közvetett megélhetést, ami a magyar foglalkoztatottak 19,9 százalékát jelenti. A kutatás is alátámasztja azt a törekvést, amelyet a magyar kormány másfél évtizede képvisel: teljes foglalkoztatottságra van szükség, amelyből a szektor jelentős mértékben kiveszi a részét – mondta Szabados Richárd.

Hirdetés

A kutatás kiemelte továbbá, hogy egy technológiavezérelt fejlődési pálya megvalósulása további erőteljes lökést adhat a digitális gazdaságnak, 2030-ig közel 1500 milliárd forinttal növelve annak GVA-termelő képességét, amivel hazánk az EU technológiai értelemben legfejlettebb országai közé kerülne. 2015 után immár harmadik alkalommal készítettek hazai makrogazdasági kutatók és digitalizációs szakemberek átfogó elemzést a hazai digitális gazdaság nemzetgazdasági súlyáról. A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a szektor közel egyötödét adja a hazai gazdasági teljesítménynek, foglalkoztatási hatása ugyanakkor az elmúlt időszakban még dinamikusabban emelkedett, valamint hogy a digitális technológiák mainál is robusztusabb térnyerése esetén a digitális gazdaság lehet a hazai gazdasági növekedés egyik hajtóereje. A tanulmány számos ponton igazolta, hogy a kormány és az iparág szoros együttműködésének nincs alternatívája, minden a szektorba fektetett forint sokszorosan térül meg mind a beruházásokat, mind a foglalkoztatást illetően – jelentette ki az államtitkár.

Magyarországon a hazai IKT szektor számottevő fejlődést mutatott a 2001-2023 időszakban: az IKT feldolgozóipar 6,2 százalékos, az IKT szolgáltatás pedig 6,4 százalékos éves átlagos növekedést ért el. A hazai IKT szektor dinamizmusát és jövőállóságát jól mutatja, hogy 2022-re a szektor GVA-ja 25 százalékkal haladta meg a korábbi, 2019-ben készült kutatás organikus pályára vonatkozó becslését, és alig 5 százalékkal maradt el a technológia-vezérelt pályát érintő akkori előrejelzéstől. A makrogazdasági módszertan segítségével számszerűsített tovagyűrűző hatások további 6,32 ezer milliárd forinttal növelték a szektor közvetlen GVA hozzájárulását 2022-ben, így a digitális gazdaság 2022-ben összesen 10,1 ezer milliárd forint GVA létrejöttéhez járult hozzá a magyar gazdaságban, ami a teljes nemzetgazdasági GVA 18 százalékát jelentette abban az évben. A szektorban közvetlenül foglalkoztatottak száma 2009 és 2023 között másfélszeresére, 170 ezerről 253 ezer főre nőtt. A foglalkoztatási multiplikátorral számolva 2022-ben a digitális gazdaság további 682 ezer (összesen mintegy 935 ezer) munkavállalónak biztosított közvetlen vagy közvetett megélhetést, ami a hazai foglalkoztatottak 19,9 százalékát jelentette abban az évben.

A kutatás egy, a hazai digitális gazdaság fejlődését 2030-ig előrevetítő becslést is készített, amelyben az organikus fejlődési pálya mellett egy technológiavezérelt növekedési pályát, illetve egy pesszimista szcenáriót is felvázolt. Az organikus növekedési pálya mentén az időszak végére a digitális gazdaság által előállított GVA a 2022-es érték több mint kétszeresére, 21 ezer milliárd forintra bővülne, amivel a digitális gazdaság nemzetgazdasági súlya a 2022-es 18 százalékról 21,8 százalékra emelkedne, míg egy technológiavezérelt fejlődési pálya megvalósulása esetén ez az érték 23,3 százalékra nőne, amivel hazánk az Európai Unió technológiai értelemben legfejlettebb országai közé kerülne.

Korábban írtuk

„A digitalizáció, a technológia a mindennapi életünk szerves része, a kutatás is azt bizonyítja, hogy a szakpolitikai irányításnak kiemelt figyelmet kell szentelnie az ágazatnak. A kormánynak az az érdeke, hogy mind az állampolgárok, mind a vállalkozások minél nagyobb arányban használják a digitális megoldásokat, ezért egy gazdaságfejlesztési akcióterv kerül kidolgozásra, amely ősszel kerül a kormány elé” – nyilatkozta Szabados Richárd.