Hirdetés

Ilyen elképesztő érdeklődésre csak a legnagyobbak számíthatnak, a kérdés csupán az, hogy az Imagine Dragons miként csinálta, és képes-e folytathatni döbbenetes sikersorozatát. Történetüket Dan Reynolds indította el, aki a zene szeretetét családjától örökölte, megtanult énekelni, gitározni, orgonázni, zongorázni, dobolni. Ahogyan változott a pop műfaja, úgy lett egyre több példaképe, akik közül kettőnek hatása egyértelműen felfedezhető szerzeményeiben: az egyik a Beatles, a másik a szintén brit Harry Nilsson énekes, zongorista. Utóbbi 1971-es sikerszámának – Without You – előadásmódja, finom kezdése és erőteljes, de végig dallamos refrénje rendszeresen visszaköszön a fiatal zenész dalaiban. Egyébként kedvenceit olyannyira tiszteli, hogy pályafutása kezdetén közel hatórás koncertet adott a neki kedves számok feldolgozásaiból.

Nemcsak hangjának, hanem testi felépítésének fejlesztésével is komolyan foglalkozik. Ez látszik is izomzatán, amikor koncertjein meztelen felsőtesttel, csupán egy rövid sportnadrágban lép a színpadra a brazil dzsúdzsucu (jiu-jitsu) küzdősport mestereként.

Demons című szerzeményük klipjének végén egy megható jelenet látható. A színpadról Dan egy sugárkezeléstől megkopaszodott, önfeledten éneklő fiatalt ölel meg, akinek nevét a tömeg kórusban ismétli. A 2013-ban, tizennyolc éves korában elhunyt Tyler Robinson sorsa késztette arra, hogy rákbetegeket segítő alapítványt hozzon létre. De nem ez volt az egyetlen eset, amely mélyen megérintette. Dalban fejezte ki fájdalmát (Wrecked=Megsemmisülten), amikor szintén rákban szenvedő sógornője elhunyt, de végig kellett néznie kábítószerfüggő barátainak halálát is. A művészet célját talán éppen ezért abban látja, hogy segítségével tegye közzé maga és zenésztársai legsötétebb és legkellemesebb pillanatait, személyes tapasztalatait, lemezeik utolsó dalának pedig olyanokat válasszon, amelyek boldoggá teszik őt és a hallgatókat.

A Grammy-díjas, többszörös platinalemezes zenekarnak nem szállt a fejébe a siker, tagjainak nem lettek rendkívüli igényeik, koncertjeikhez nem kérnek luxusautókat, az alkoholt is csupán az a néhány üveg sör képviseli életükben, amit kizárólag fellépéseik után fogyasztanak. Mivel dalszövegeik trágárkodástól mentesek, pozitív, könnyen énekelhető üzenetek, korhatár nélkül hallgathatók. Sok előadóval ellentétben koncertjeiken nem az utolsó szám közben, hanem annak befejeztével hagyják el a színpadot, és csak azután térnek vissza a ráadásra. Budapesten Dan Reynolds mellett Wayne Serman gitáros, Ben McKee basszusos, Andrew Tolman dobos lép színpadra, hogy többek között legsikeresebb, Radioactive című dalukkal részesítsék felejthetetlen élményben a hallgatóságot.

Korábban írtuk