Stefan Hartung, a Bosch vezérigazgatója a Funke Mediengruppe lapjai számára adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy óvatosan kell kezelni a várakozást a készülékek árának gyors csökkenésével kapcsolatban, ráadásul az utóbbi időkben a kereslet is csökkent irántuk.

Hirdetés

Elmondta továbbá, hogy a készülékek számos értékes alapanyagot tartalmaznak, mint például a rezet, amelynek az árát a világpiac határozza meg. „A hőszivattyúk valószínűleg soha nem lesznek olcsóbbak, mint egy egyszerű gázkazán” – szögezte le Hartung.

A Bosch nagy hangsúlyt helyez a hőszivattyú-üzletágra, és 2030-ig több mint egymilliárd eurót fektet be a hőszivattyúk fejlesztésébe és gyártásába. A BDH (Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie) német fűtőipari szövetség szerint azonban a 2023-as rekordeladások után 2024 első félévében csak 90 ezer hőszivattyút adtak el, még a felét sem annak, amennyit az előző év azonos időszakában.

A német kormány 2024-től évi 500 ezer hőszivattyú telepítését tűzte ki célul. Hartung szerint az új épületenergetikai törvény nagyon elbizonytalanította a vásárlókat. „A vásárlók jelenleg inkább kivárnak” – mondta a Bosch vezérigazgatója.

Korábban írtuk