Fotó: MTI/Lakatos Péter
Polgár Judit nemzetközi sakknagymester, a fesztivál megálmodója a Világsakkfesztivál sajtótájékoztatóját követõen a budapesti Four Seasons Hotelben 2024. szeptember 12-én.
Hirdetés

„Amíg nem pályázott Magyarország, addig nem gondoltam, hogy Budapest egyszer sakkolimpiát rendez. Az expóra és a nemzetközi szövetség kiállítására is nagyon sokan voltak kíváncsiak. Rengetegen várták a játékosokat a kijáratnál aláírásra vagy közös fényképekre, miután elhagyták azt a néma termet, ahol közel kétszáz nemzet játékosai sakkoztak. A sakkozók érezték az őket övező szeretetet és tiszteletet” – mondta a 48 éves Polgár Judit, akit a nemzetközi szövetség (FIDE) alapításának századik évfordulója alkalmából tartott gálavacsorán minden idők legjobb női játékosának választottak.

A díjról úgy vélekedett, hogy az Élő-pontszámot és a versenyeredményeket tekintve egyértelmű volt az elismerés, amelynek azért is örül, mert minden ilyen kitüntetés egyfajta megerősítést ad az embernek. Kiemelte a legjobb női edzőnek választott testvérét, Zsuzsát. Megfogalmazása szerint egybefonódik a családjuk története a sakkal, legidősebb nővére volt ebben az úttörő és ha más úton is, de Zsófiával együtt mindannyian maradandót tudtak alkotni.

„Örülök, hogy a sakkpalotával színesíthettük a programot. Egy sakkolimpián ez mindig meghatározó. Sikerült nagyon barátságos és otthonos helyet kialakítani ahhoz, hogy bemutassuk a sakk oktatást segítő szerepét. A napi feladványokat magam válogattam ki, voltak dedikálások külön-külön, de hárman egyszerre a nővéreimmel is. A legfontosabb, hogy sokan sakkoztak és élményekkel gazdagodtak” – mondta.

A tíz éve visszavonult nagymester egyedüli nőként tudta áttörni a 2700-as Élő-pontszámot, amellyel a világranglista nyolcadik helyén is állt, a nők között pedig 26 éven át letaszíthatatlan volt a trónról.

Korábban írtuk

A legjobb női sakkozó kategóriájában tíz jelölés volt. A cím végül Polgár Judit, a georgiai Noa Gaprindashvili és az orosz-cseh-angol Vera Menchik között dőlt el, közülük került ki díjazottként a zsűri egyöntetű döntése alapján a magyar világklasszis.