Mette Frederiksen szerint a Nyugatnak szabad kezet kell adnia Ukrajnának, hogy fegyvereit Oroszországon belül használja – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A dán miniszterelnök aggasztó kijelentéseket tett a Bloomberg televíziónak adott interjúban. Szerinte a Nyugatnak fel kell hagynia a „vörös vonalakkal” való foglalkozással, és engednie kell Ukrajnának, hogy nyugati fegyvereket használjon orosz területen.

A legfontosabb vörös vonalat már átlépték az oroszok, amikor Ukrajnába mentek. Ezt mondta Frederiksen. Éppen ezért szerinte Oroszországnak nincs joga megmondani a NATO-nak, Európának vagy Ukrajnának, hogy mi a helyes cselekedet.

Dánia egyébként már jelezte Zelenszkijnek, hogy a fegyverek, amelyeket Koppenhága szállított, nincsenek korlátozásokhoz kötve, amennyiben Ukrajna betartja a nemzetközi jogot.

Korábban írtuk

Frederiksen nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az Egyesült Államok vajon mit gondol az F-16-os vadászgépek Ukrajnában való használatáról.

A háborúpárti Frederiksen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalások hozhatnak megodást: „Amikor megnézzük az orosz magatartást, nemcsak Ukrajnában, hanem a Nyugat-Balkánon, a Közel-Keleten, Afrikában, a Száhel-övezetben is, azt láthatjuk, hogy Oroszország megpróbálja destabilizálni a világot” – mondta.