Fotó: MTI/Lakatos Péter
Hirdetés

Hankó Balázs kifejtette: tárcája a mindennapi patriotizmus és identitás minisztériuma, hozzá tartozik a felsőoktatás, szakképzés, innováció, kultúra és a hagyományos családmodellen nyugvó család ügye, s mindez Kárpát-medencei dimenzióban.

Hangsúlyozta: a 2010-es családbarát fordulatot tovább kell vinni. A gyerekvállalást nem lehet veszteségként megélni, ez értékvállalás és öröm, amihez a szükséges anyagi biztonságot többek között az otthonteremtési támogatás és a családi adókedvezmény nyújtja.

A kultúra létezésünk minőségét adja, identitásunk pedig kultúránkban gyökeredzik – tette hozzá.

Innováció terén az ország célja, hogy Európában 2030-ra az első 10-be kerüljön és, hogy legyen magyar egyetem a világon az első 100-ban. A teljes Kárpát-medence innovációjához járul hozzá a 220 ezer fiatalt elérő Szülőföldön magyarul program – mondta Hankó Balázs.

Korábban írtuk

A szakképzési világbajnokságon nemrég 10. helyezést értek el a magyar fiatalok, Európában harmadik Magyarország a színházlátogatás terén, a Szépművészeti Múzeum pedig a világ 86. leglátogatottabb múzeuma. Nobel-díjakat tekintve Magyarország a 11. a világon. Van mire büszkének lennünk e téren is – fűzte hozzá a miniszter.

Kiemelte: a magyar fiataloknak ugyanazokat a jogokat követeli a kormány mint a többi európainak. Tarthatatlan, hogy „mindenféle brüsszeli bürokraták rosszindulatú értelmezése miatt” nem jutnak hozzá a magyar fiatalok az uniós Erasmus és Horizont programokhoz, de a magyar kormány indított helyettük jobbakat.

Él és erős a magyar nemzet, ennek a felelősségét kell érezni – hangsúlyozta a miniszter.