Idén január és június között az Egyesült Államok és szövetségesei, akik a konfliktus során végig Kijevet támogatták, az ország költségvetési kiadásainak mindössze 27 százalékát finanszírozták, szemben a 2023 első félévi 50 százalékkal.

Hirdetés

Pénzben kifejezve a Kijevnek nyújtott nyugati pénzügyi támogatás 19,1 milliárd dollárról 10,6 milliárd dollárra csökkent ebben az időszakban

– ismerteti Vedomosztyi információira hivatkozva az oroszhírek.hu portál.

Korábban írtuk

A kijevi hatóságok 2024-ben várhatóan 37 milliárd dollár külső hitelt vonzanak be a költségvetés szinte teljes fedezésére, de az első félévben ennek az összegnek csak a negyedét sikerült megkapniuk.

Ugyanakkor az ukrán költségvetésre nehezedő teher egyre nő, mivel a korábban felhalmozott adósságok kiszolgálásának költsége az idén 900 ezer dollárról 5,2 milliárd dollárra emelkedett. Ez több, mint az oktatásra, az egészségügyre és a gazdaság támogatására fordított összes kiadás együttvéve.

A Vedomosztyinak nyilatkozó elemzők szerint a fizetési határidők elhalasztása és az adósság átütemezése csak azt tenné lehetővé, hogy Kijev késleltesse a fizetésképtelenséget, de nem kerülné el azt. Ukrajna fizetésképtelen, és nem lesz képes visszafizetni külföldi hiteleit – hangsúlyozták.

75 százalékos hiányt jósolnak a jövő évi költségvetésben

Alig több mint egy hete fogadta el az ukrán kormány a 2025-ös költségvetés tervezetét, amely 75 százalékos hiányt jósol.

A Sunday Times beszámolója szerint a Kijevnek nyújtott folyamatos nemzetközi pénzügyi támogatás Volodimir Zelenszkij ukrán vezető úgynevezett „győzelmi tervének” egyik legfontosabb pillére.

Zelenszkij jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol várhatóan bemutatja kezdeményezését Joe Biden elnöknek, a kongresszus tagjainak, valamint a 2024-es választások mindkét elnökjelölt-aspiránsának – Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak.

Állítása szerint a terv megkönnyítheti az ukrajnai konfliktus ez év végéig történő megoldását, ha Washington és szövetségesei „gyors döntéseket” hoznak a Kijevnek nyújtott támogatás fokozásáról.

Az oroszhírek.hu oldalon megjelent cikket ITT olvashatják.