A sátrakat, matracokat, személyes tárgyakat a főváros köztisztasági hivatala elszállította. A parkot megtisztították és kerítéssel vették körbe. A hatóságok érkezésére már csak tizenkilenc bevándorló maradt a helyszínen, kilencen nem rendelkeztek személyi dokumentummal, ezért a migrációs hivatal elszállította őket.

Hirdetés

Róma utcáin, terein, parkjaiban megszokott látványnak számítanak a hálózsákokról, takarókról, megtömött papírdobozokról felismerhető ideiglenes szállások, ahol pedig nagyobb a terület, matracokat fektetnek le vagy sátrakat állítanak fel.

Több százan éltek már közel tíz év óta a Termini pályaudvar oldalában húzódó parkban is, az ókori városfal mentén, többnyire afrikai bevándorlók, akik a vasútállomásnál működő Caritas menhelyén jutottak ételhez, tisztálkodáshoz vagy szükség esetén orvosi ellátáshoz. A főváros több kerületében a lakosok régóta tiltakoztak a szabad ég alatt élő migránsok miatt.

A 2021-től főpolgármester Roberto Gualtieri, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, nyáron jelentette be, hogy a 2025-re, a Vatikán által meghirdetett jubileumi szent évre rendezni kívánja a római utcákon kialakult helyzetet. Hangoztatta, hogy erősíteni akarja a közbiztonságot a jövő évi egyházi eseményre, amelyre harmincmillió zarándokot várnak Rómába.

Korábban írtuk

Döntését azonban Roberto Gualtieri nem osztotta meg saját pártjával: a PD meglepetéssel fogadta a hajléktalanok alvóhelyeinek “ledózerolását„. Marta Bonafoni, a Demokrata Párt országos koordinátora súlyos és aggasztó intézkedésnek nevezte a főpolgármester lépését, amely szerinte “törékeny embereket akar lenullázni”. Az első sátortábor felszámolása után a szabad ég alatt élő migránsok és más hajléktalanok elkezdtek a külkerületek felé elmozdulni.

A főpolgármesteri hivatal korábbi tervei szerint több ponton befogadó központokat hoznának létre, nagyobb, akár hetvenfős sátrakat vagy kétemeletes konténereket. Az egyik kiszemelt helyszín a Termini előtti téren lenne, egy másik a pályaudvar egykori alagútjában, de ezek ellen a helyi lakosok és kereskedők is aláírásgyűjtést indítottak.

Az Istat statisztikai hivatal 2022-es adatai szerint Rómában több mint 23 ezer a hajléktalanok száma. Roberto Gualtieri kedden bejelentette indulását a következő 2026-os főpolgármesteri választáson.