A felhasználási feltételek és az adatvédelmi irányelvek módosítása vélhetően „elriasztja a bűnözőket” – közölte Pavel Durov vezérigazgató a Telegram hétfői bejegyzésében.

Hirdetés

„Míg a Telegram-felhasználók 99,999%-ának semmi köze a bűnözéshez, a tiltott tevékenységekben részt vevő 0,001% rossz képet fest az egész platformról, és veszélyezteti a közel egymilliárd felhasználó érdekeit” – folytatta.

A bejelentés egy jelentős fordulatot jelez Durov részéről, akit a múlt hónapban a francia hatóságok őrizetbe vettek a párizsi Le Bourget repülőtéren – jegyzi meg a BBC.

Jogszerű adatszolgáltatási kérés esetén a Telegram hajlandó kiadni a felhasználók telefonszámait és IP-címeit, ezzel vélhetően az esetek többségében gyerekjátékká téve az azonosításukat. Korábban ezeket az információkat csak akkor volt hajlandó átadni a szolgáltatás, ha terrorizmussal állt összefüggésben az információkérés.

Korábban írtuk

Ezzel együtt Durov bejelentette, hogy a Telegram keresőfunkciója is sokkal biztonságosabbá vált. Korábban könnyű volt ezen keresztül illegális tartalmakat felkutatni, azonban az elmúlt hetekben egy generatív mesterséges intelligenciát is használó, dedikált moderátori csapat alaposan kitisztította a találatokat, próbálják proaktívan megakadályozni a problémás tartalmak jövőbeli feltűnését – írja az Origo.

A Le Figaro már egy pénteki cikkében arról írt, hogy Pavel Durov, a Telegram titkosított üzenetküldő szolgáltatás magas rangú főnökének letartóztatása, rendőrségi őrizetbe vétele, majd vádemelése és bírósági felügyelete meghozza gyümölcsét.

A lap azt írta, információik szerint Durov már az őrizetbe vétele után ígéretet tett arra, hogy – amennyire a platform emberi erőforrásai lehetővé teszik – együttműködik a francia igazságszolgáltatással, és gondoskodik követeléseik teljesítéséről. Pavel Durov állítólag nemcsak abba egyezett bele, hogy a leginkább vitatott funkciót – a Közelben funkciót – eltávolítja, hanem abba is, hogy szigorítja a platformján zajló üzenetváltások moderálását, és bizonyos számú cím anonimitását fel is oldja.

Sajtóhírek szerint az egyik uniós ország például már választ tudott kapni olyan, Telegram-csoporttal kapcsolatos kérdésekben, amelyben mintegy száz gyilkosságot rendeltek el.