Szili Katalin szerint a kapcsolatok segítik a közös megismerést, valamint azt, hogy a résztvevők tudásukat továbbadják a következő generációknak.

Hirdetés

A konferencia kiemelt témája volt az Andreanum 800 című kiadvány, amely az európai önrendelkezés kezdeteit mutatja be a Magyar Királyságban arra emlékeztetve, hogy 1224-ben II. András király megadta az erdélyi szászoknak az önrendelkezés jogát.

A miniszterelnöki főtanácsadó kiemelte: fel kell tudni mutatni azt, hogy a magyar uralkodók már évszázadokkal ezelőtt biztosítottak az erdélyi szászoknak önrendelkezést.

Korábban írtuk

Magyarország húsz éve az Európai Unió teljes jogú tagja a környező országok többségével egyetemben, így elmondható, hogy a magyarság tagjai európai polgárok is a Kárpát-medencében – emlékeztetett. Mégsem sikerül az európai közösségben témává tenni azt, hogy a határon túl rekedt magyar közösségeknek meglegyen a saját önigazgatási lehetősége. Ez az EU szubszidiaritási alapelve alapján is járna – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: 800 év alatt számos olyan magyar uralkodó volt, aki a különféle nemzeti kisebbségi közösségeknek – például a jászoknak, kunoknak, cipszereknek, örményeknek – önigazgatási lehetőséget biztosított. Ezt szeretnék bemutatni a különféle nyugat-európai közösségeknek is – jelezte.

Szili Katalin elmondta: a magyar és német nyelvű kiadványt angolul, franciául és románul is megjelentetik.