Mike Johnson házelnök felszólította Volodimir Zelenszkijt, hogy rúgja ki Okszana Markarovát, Ukrajna washingtoni nagykövetét, azzal vádolva őt, hogy beavatkozott az amerikai választásokba.

Hirdetés

Követelem, hogy azonnal rúgja ki Ukrajna amerikai nagykövetét, Okszana Markarovát

– írta Johnson szerdán Zelenszkijnek címzett levelében, megjegyezve, hogy ő szervezte a pennsylvaniai rendezvényt.

„A létesítmény egy politikailag ingadozó államban volt, Kamala Harris egyik vezető politikai szószólója vezette, és egyetlen republikánus sem vett részt rajta, mert – szándékosan – egyetlen republikánust sem hívtak meg”

– írta Johnson.

„A túra egyértelműen egy pártpolitikai kampányrendezvény volt, amelyet a demokraták megsegítésére terveztek, és egyértelműen választási beavatkozásnak minősül”.

A louisianai republikánus szerint pártja elvesztette a bizalmát Markarova képességében, hogy az Egyesült Államokban szolgáljon, és hogy „azonnal el kell távolítani a posztjáról”.

Korábban írtuk

„Ezek az incidensek nem ismétlődhetnek meg”

– írta Johnson, és felszólította Zelenszkijt, hogy »azonnal tegyen lépéseket«.

A házelnök levele azután érkezett, hogy több republikánus törvényhozó kongresszusi vizsgálatot követelt Zelenszkij látogatásával kapcsolatban, azzal vádolva a demokratákat, hogy katonai eszközöket – nevezetesen az ukrán vezetőt Pennsylvaniába repítő repülőgépet – használtak Harris elnökválasztási kampányának helytelen támogatására.

A New Yorker magazinnak adott, vasárnap megjelent interjújában Zelenszkij azt állította, hogy Trump „nem igazán tudja, hogyan kell megállítani a háborút”, míg Vance-t „túl radikálisnak”, a tűzszüneti javaslatát vázoló tervét pedig „szörnyű ötletnek” nevezte.

A hónap elején Vance egy olyan javaslatot vázolt fel, amelynek értelmében a jelenlegi frontvonal „erősen megerősített” demilitarizált övezetté válik, Ukrajna lemond a NATO-csatlakozás gondolatáról, Kijev pedig újjáépítési pénzt kap az EU-tól.

Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy a béke csak akkor lehetséges, ha Ukrajna visszaszerzi az összes általa követelt területet, beleértve a Krímet és négy olyan régiót, amelyek az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavaztak. Moszkva azt mondta, hogy ezek státusza nem képezi vita tárgyát, miközben Zelenszkij javaslatát nevetségesnek és a valóságtól elrugaszkodottnak minősítette.

Az eredeti cikk az Orosz Hírek oldalán olvasható.